- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Επικίνδυνα τα αναψυκτικά διαίτης;

Αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου ενέχει πιθανώς η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Αν και οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής «Miller» του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά έχουν 44% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι.

Η ερευνήτικη ομάδα κατέληξε στο ότι όσοι έπιναν καθημερινά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη έτειναν να είναι βαρύτεροι και να έχουν παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρδιακών προβλημάτων όπως υπέρταση, διαβήτη και υπερχοληστερολαιμία.

Η μελέτη έγινε σε 2.564 ενήλικες κατοίκους της Νέας Υόρκης, 69 ετών και άνω, για μια δεκαετία. Στο διάστημα αυτό, 591 άνδρες και γυναίκες υπέστησαν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή απεβίωσαν από καρδιαγγειακά αίτια, περιλαμβανομένου και του 31% των 163 ατόμων που έπιναν ένα αναψυκτικό διαίτης καθημερινά, στην αρχή της μελέτης.

Συνολικά, η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη σχετίστηκε με 44% υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με το 22%, για όσους έπιναν σπάνια ή ποτέ αναψυκτικά τέτοιου είδους, αλλά είχαν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόσιο.

Η επικεφαλής της έρευνας τόνισε ότι δεν είναι προς το παρόν σαφές αν τα ίδια τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να προκαλέσουν τα προαναφερόμενα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορούν τελικά να ενισχύσουν την επιθυμία για φαγητό και να αυξήσουν το σωματικό βάρος, αλλά παραμένει ασαφές αν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους.