Επικίνδυνες οι συχνές ακτινογραφίες για παιδιά και εφήβους

Νέα αμερικανική έρευνα έδειξε τελευταία ότι τα παιδιά και οι έφηβοι, που εκτίθενται συχνά σε ακτινοβολίες μέσα από ακτινογραφίες και κυρίως αξονικές τομογραφίες, εμφανίζουν και μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο αργότερα στη ζωή τους. Σήμερα που οι μελέτες για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στα παιδιά είναι ελάχιστες, η παρούσα έρευνα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών των επιστημόνων το μέσο παιδί και ο έφηβος στις ΗΠΑ μέχρι την ηλικία των 18 ετών θα κάνει περισσότερες από επτά διαγνωστικές ακτινολογικές εξετάσεις. Βέβαια, οι περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις αφορούν απλές ακτινογραφίες (ακτίνες Χ), με την ακτινοβολία να είναι σχετικά μικρή.
Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αυξητική τάση που καταγράφεται στις αξονικές τομογραφίες δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία, αφού οι τελευταίες εκπέμπουν πολύ περισσότερη ακτινοβολία και αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο για καρκίνο. Η ανησυχία των επιστημόνων δεν αφορά μόνο περιστατικά καρκίνου, αλλά και οποιοδήποτε βιολογικό σύστημα του οργανισμού του παιδιού που μπορεί επίσης να επηρεαστεί.