- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Εργαστήρι Πολιτισμού από το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού»

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες της νέας γενιάς για δημιουργική εκπαίδευση και πολιτιστική αφύπνιση, που θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org [2]) αποφάσισε να στηρίξει με δωρεά το «Εργαστήρι Πολιτισμού», το οποίο δημιουργήθηκε από το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και θα εγκαινιαστεί στις 19 Οκτωβρίου 2012, στο κέντρο της Αθήνας.

Το «Εργαστήρι Πολιτισμού» αποτελεί έναν χώρο για όλα τα παιδιά που προσφέρει πολλές δημιουργικές και ψυχαγωγικές συλλογικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για τον ελεύθερο χρόνο τους. Ειδικότερα, τα πρωινά, σχολικές τάξεις θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Εργαστήρι, προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, να δανειστούν βιβλία, να συμμετάσχουν σε καλλιτεχνικές και οικολογικές δραστηριότητες, καθώς και σε ομαδικά παιχνίδια για τα δικαιώματα του παιδιού. Αντίστοιχα, τα απογεύματα, τα παιδιά θα μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα τον χώρο, ώστε να δανείζονται βιβλία, να περιηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο, να συμμετάσχουν σε συλλογικές δραστηριότητες και ομάδες ενδιαφέροντος, να παίζουν, να κοινωνικοποιούνται, καθώς και να αναζητούν βοήθεια για τα μαθήματά τους από εθελοντές εκπαιδευτικούς και επιστήμονες.

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο, ονομάζεται «Μικροί Βιβλιοθηκονόμοι σε Δράση» και στηρίζεται στη μέθοδο της συμμετοχικής διαδικασίας για την οργάνωση της μεγάλης δανειστικής βιβλιοθήκης που λειτουργεί στο «Εργαστήρι Πολιτισμού». Βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ψυχαγωγική γνωριμία των παιδιών με τον κόσμο του βιβλίου, αλλά και τη λειτουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης.

Με τη βοήθεια εκπαιδευτικών και επιστημόνων που συνεργάζονται με το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού», το «Εργαστήρι Πολιτισμού», αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη και δημιουργική εκπαίδευση των παιδιών, καθώς και στη γνωριμία τους με βασικές παραμέτρους της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι η τεχνολογία, ο αθλητισμός, η τέχνη και η φύση, καθώς και κοινωνικά θέματα, όπως η σχολική βία, τα ναρκωτικά και η προαγωγή υγείας και πρόληψης.

«Εργαστήρι Πολιτισμού»
Αλκαμένους 11β, περιοχή Στ. Λαρίσης, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη για όλα τα παιδιά
Δωρεάν κάρτα μέλους
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από 9.30 π.μ -7.30 μ.μ.
Το Σάββατο και την Κυριακή ανάλογα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα ανακοινώνεται

Τι είναι το Δίκτυο γα τα Δικαιώματα του Παιδιού

Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δραστηριοποιείται από το 2000 για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ. Τα μέλη του είναι εκπαιδευτικοί, γονείς, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, εικονογράφοι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και γενικότερα άνθρωποι που σέβονται τα δικαιώματα του παιδιού και είναι πρόθυμοι να κινητοποιηθούν για την προώθησή τους στη χώρα μας.
Έχει ως τώρα αναπτύξει πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τα σχολεία, για να κάνει γνωστά τα δικαιώματα των παιδιών, να στηρίξει παιδιά που βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες και αντιμετωπίζουν κάθε είδους δυσκολίες. Είναι ένα δίκτυο αλληλεγγύης, που χρησιμοποιεί τη δύναμη της γνώσης και του πολιτισμού για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών, να τους προσφέρει τη χαρά και τη δημιουργικότητα της ομαδικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας.
Είναι πεποίθησή μας ότι η συλλογική ενεργοποίηση παιδιών, εκπαιδευτικών, γονιών και η ευαισθητοποίηση όλων μας μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση και την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού στην κοινωνία μας.
Προωθούμε μέσα από τα προγράμματά μας την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη σύμπραξη, τη δικτύωση, τον εθελοντισμό, τη συλλογικότητα, την κοινωνικοποίηση με στόχο να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά.
Οι πόροι του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού» προέρχονται αποκλειστικά από τις συμμετοχές και τις χορηγίες των μελών και φίλων.
Όλες οι χορηγίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας (www.ddp.org.gr [3]) και ανακοινώνονται αναλυτικά στα «Νέα του Δικτύου» που κυκλοφορούν κάθε 3μηνο.

Σχετικά με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org [2]) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση ποσού €996 εκατομμυρίων ($ 1.3 δις), μέσω 2.286 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, το 79% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε πρόσφατα πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Από τον Ιανουάριο του 2012, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει ήδη €41 εκατομμύρια ($53 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το έργο πλησιάζει την έναρξη της φάσης της κατασκευής, με τις εργασίες εκσκαφής να έχουν ήδη ξεκινήσει στο χώρο. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.