Ερώτηση: Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού μόλις 2 μηνών. Το μωράκι μου κάθε απόγευμα κλαίει απαρηγόρητο και δεν μπορώ με τίποτα να το ηρεμήσω. Μάλλον υποφέρει από κολικούς…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού μόλις 2 μηνών. Το μωρακι μου, κάθε απόγευμα κλαίει απαρηγόρητο και δεν μπορώ με τίποτα να το ηρεμήσω. Μάλλον υποφέρει από κολικούς. Έχω φτάσει στα όρια της απελπισίας. Μου΄ρχεται να βάλω τα κλάματα γιατί ενώ προσπαθώ να το χαλαρώσω, βρίσκεται σε υπερένταση και δεν σταμάταει ούτε για ένα λεπτό. Το κούνημα πέρα δώθε, το νανούρισμα και όσα γιατροσόφια δοκιμάσαμε μαζί με τον άντρα μου δεν έφερ­αν κανένα αποτέλεσμα. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσω τους κολικούς;

Απαντά η Αρετή Θεοχαρούδη- Σιγανού, παιδίατρος

Οι κολικοί είναι ένα πολύ κοινό αλλά σύνθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα βρέφη μετά τις 3 πρώτες εβδομάδες και υποχωρούν περίπου τον 3ο μήνα της ζωής του βρέφους. Εκδηλώνονται με έντονο παροξυσμικό κλάμα ή κραυγές, κάμψη των ποδιών προς την κοιλιά και έξαψη προσώπου διάρκειας 2-3 λεπτά. Τα επεισόδια επαναλαμβάνονται ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές ώρες από 2-3 έως και 4 ώρες. Χαρακτηριστικό των κολικών είναι ότι επαναλαμβάνονται σχεδόν καθημερινά περίπου την ίδια ώρα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη απόδειξη ότι οφείλονται σε διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Σπάνια έχει ενοχοποιηθεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή η αλλεργία στο γάλα αγελάδας, γι’αυτό σε επίμονες περιπτώσεις εμπειρικά μπορεί αντί για γάλα αγελάδας να χορηγηθεί ειδικό γάλα.Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσει ο θηλασμός ενώ δεν υπάρχει κάποιο καταπραυντικό φάρμακο.

Πριν αποδώσουμε την ανησυχία του μωρού σε κολικούς, τουλάχιστον τις πρώτες φορές ελέγχουμε
Έχει πυρετό; Μήπως έχει λερωθεί η πάνα του; Έχει ερεθιστεί γύρω από την πάνα; Πονάει; Κρυώνει; Ζεσταίνεται; Μήπως θέλει να αλλάξει θέση στην κούνια του;

Εάν το κλάμα και η ανησυχία του μωρού συνεχίζεται αδιάκοπα τότε:

•Πάρτε το μωράκι σας αγκαλιά, παραινέσεις του τύπου «άστο μην το κακομαθαίνεις» ανήκουν στο παρελθόν.
•Νανουρίστε το, χαϊδέψτε το, βάλτε το μπρούμυτα στα πόδια σας με την κοιλίτσα του να πιέζεται ελαφρά.
•Περπατήστε στο σπίτι ή αν ο καιρός το επιτρέπει βγείτε έξω με το μωράκι σας αγκαλιά χωρίς να το κουνάτε
•Όταν όλα αποτύχουν απλά, βάλτε το μωράκι σας στο καθισματάκι του αυτοκινήτου και πηγαίνετε μια μακρινή βόλτα (σχεδόν πάντα πιάνει).

Διατηρήστε την ψυχραιμία και την υπομονή σας. Μετά το πέρας των κολικών το μωράκι σας θα επιστρέψει στο ημερήσιο προγράμμά του και δεν θα σας “ταλαιπωρεί” πια με τα κλάματα και τις φωνές του.