- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η βία ενάντια στις γυναίκες στο Μεξικό συνεχίζεται

Οι αρχές στο Μεξικό έχουν αποτύχει να σταματήσουν την εξάπλωση της βίας ενάντια στις γυναίκες.

“Μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στην έλλειψη της αποτελεσματικής εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των γυναικών από τη βία και τις διακρίσεις” λέει ο Ρούπερτ Νοξ, Ερευνητής στη Διεθνή Αμνηστία.

Οι μεξικανικές αρχές δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τις γυναίκες από την αύξηση των επιπέδων της βίας και των διακρίσεων ή να εξασφαλίσουν δικαιοσύνη υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που παραδόθηκε στον ΟΗΕ και προτείνει την επανεξέταση της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Μεξικό.

Στις 17 Ιουλίου, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών θα αξιολογήσει την κατάσταση στο Μεξικό και θα δημοσιεύσει τα συμπεράσματα και τις συστάσεις της μετά τη συνεδρία στις 27 Ιουλίου.

“Η κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Μεξικό είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Ρούπερτ Νοξ, Ερευνητής στο Μεξικό της Διεθνούς Αμνηστίας. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες όχι μόνο μια αύξησης των εγκλημάτων κατά των γυναικών αλλά και της συνεχιζόμενης έλλειψη αποτελεσματικής διερεύνησης και απόδοσης δικαιοσύνης.”

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την UNIFEM και τις τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 34.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν στο Μεξικό μεταξύ 1985 και 2009. Μόνο το 2010 οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν έφθασαν τις 2.418. Στη Σιουδάδ Χουάρες, 320 γυναίκες δολοφονήθηκαν μόνο το 2010. Ο αριθμός των δολοφονιών υποχώρησε ελαφρά το 2011. Στους πρώτους έξι μήνες του 2012 υπήρχαν περισσότερες από 130 δολοφονίες των γυναικών στην πολιτεία της Τσιουάουα.

Το 2009 μόνο, το γραφείο του δημόσιου κατήγορου έλαβε 14.829 αναφορές για βιασμούς – ένας ανησυχητικός αριθμός λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν καταγγέλλουν τα εγκλήματα αυτά. Όμως οι καταδίκες δεν ξεπέρασαν τις 2.795! Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να διερευνηθούν λόγω έλλειψης στοιχείων ή γιατί εμπλέκονται άνθρωποι με σημαντική κοινωνική και οικονομική δύναμη ενώ δεν λαμβάνονται μέτρα για την προστασία όσων γυναικών τελικά επιζήσουν. Είναι γνωστό ότι πίσω από τους βιασμούς και τις δολοφονίες γυναικών στο Μεξικό κρύβονται τα γνωστά καρτέλ ναρκωτικών αλλά και εμπόριο λευκής σαρκός.