Η Επιστήμη… οι μύθοι και τα μαθηματικά του αρχαίου κόσμου στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Μια νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων έρχεται να προκαλέσει το μυαλό και τη φαντασία των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων στο Ίδρυμα Ευγενίδου στα πλαίσια της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο (έως 18 Δεκεμβρίου) η ενότητα περιλαμβάνει Πειράματα που καταρρίπτουν διάσημους μύθους της καθημερινότητας αλλά και του κινηματογράφου, ενώ το απόγευμα οι Ιστορίες… για ιδιοφυΐες σας προκαλούν να αναμετρηθείτε με γίγαντες της μαθηματικής διανόησης του αρχαίου κόσμου.

«Μύθοι και Επιστημονική Πραγματικότητα»
Ώρα 13:30 έως 14:10 Επίδειξη Πειραμάτων
(προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)
Αυτό το Νοέμβρη, η ομάδα των πειραμάτων της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας βάζει στο μικροσκόπιο αμφιλεγόμενα θέματα από την καθημερινή ζωή και όχι μόνο. Ελάτε να καταρρίψουμε τους μύθους που συναντάμε καθημερινά!

Γιατί δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία τα πουλιά που κάθονται στα ηλεκτροφόρα καλώδια;
Κολυμπάμε πιο εύκολα στη θάλασσα απ’ ό,τι στην πισίνα;
Τι θα γίνει πραγματικά όταν θα λιώσουν οι πάγοι των πόλων;
Μπορούμε να βράσουμε νερό παγώνοντάς το;
Πιστεύετε όλα όσα βλέπετε στην τηλεόραση; Πώς πραγματικά ανιχνεύεται το αίμα στις αστυνομικές σειρές;
Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι υπερήρωες; Είναι όλα τα κατορθώματά τους εφικτά, ακόμη και χρησιμοποιώντας τις υπερδυνάμεις τους;

«Τα Μαθηματικά του Αρχαίου Κόσμου»
Ώρα 16:30 έως 17:30 Ιστορίες… για ιδιοφυΐες!
(προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες)

Είστε λάτρεις των μαθηματικών αινιγμάτων; Σας αρέσουν τα μαθηματικά παράδοξα και θέλετε να αναμετρηθείτε με γίγαντες της ιστορίας των μαθηματικών για τη λύση τους; Στη δραστηριότητα αυτή γρίφοι και αινίγματα του αρχαίου μαθηματικού κόσμου προκαλούν το μυαλό και τη φαντασία σας! Μέσα από ιστορίες και ανέκδοτα ταξιδεύουμε μαζί σε μια εποχή μυστηρίου όπου θα μάθετε να υπολογίζετε σαν τους αρχαίους Βαβυλώνιους, να μετράτε τις διαστάσεις των τριγώνων σαν τους αρχαίους μάγους-μαθηματικούς της Πυθαγόρειας Σχολής και φυσικά θα ακούσετε για τις ζωές τριών διάσημων αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών, του Πυθαγόρα, του Ευκλείδη και του Αρχιμήδη. Το βιβλίο της φύσης ίσως είναι πράγματι γραμμένο με μαθηματικούς χαρακτήρες, όπως είχε πει ο Γαλιλαίος.

Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ίδρυμα Ευγενίδου

Λεωφόρος Συγγρού 387
17564 Παλαιό Φάληρο
τηλ. 210 9469600