Η επιστροφή των 60s

Η παγκόσμια επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς “Mad Men”, που φιλοξενήθηκε και στην ελληνική τηλεόραση, έφερε στο προσκήνιο τάσεις και ενδυματολογικούς κώδικες της πιο κομψής δεκαετίας στην ιστορία του 20ου αιώνα.

Κάθε σεζόν κορυφαίοι σχεδιαστές “ξαναδιαβάζουν” την ιστορία της μόδας βγάζοντας στο προσκήνιο τάσεις που έλαμψαν στο μακρύ και πιο πρόσφατο παρελθόν της. Εδώ και μερικές σεζόν τα 60s βρίσκονται στο “στόχαστρο” ντιζάινερ και οίκων, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εξαιρετικής παγκόσμιας επιτυχίας της τηλεοπτικής σειράς “Mad Man”.

Παρ΄ ότι μοιάζουν εντελώς “αυθεντικά”, λες και βγαλμένα από πραγματικές γκαρνταρόμπες ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή, τα υπέρκομψα και φινετσάτα σύνολα με τα οποία βλέπουμε τους πρωταγωνιστές και κομπάρσους της σειράς που συγκρίνεται στην επιτυχία της με το περίφημο “Sex and the City”, φέρουν την υπογραφή μιας σύγχρονης γυναίκας. Η αμερικανίδα στιλίστρια Janie Bryant εμπνεύστηκε τα κουστούμια των ηθοποιών από ταινίες της εποχής αλλά και φωτογραφίες της γιαγιάς της και κατέφερε να αιχμαλωτίσει σ΄ αυτά το βασικό χαρακτηριστικό της μόδας των 60s: το υπέρκομψο της πνεύμα, που διαπέρασε ακόμα και τα καθημερινά ρούχα και ρούχα εργασίας της εποχής.

Όπως και στις φωτογραφίες και κινηματογραφικά στιγμιότυπα από τη δεκαετία του 1960, οι νοικοκυρές και εργαζόμενες γυναίκες στο «Mad Men» ακτινοβολούν μια αλάνθαστη φινέτσα, είναι πάντα περιποιημένες και γοητευτικές. Οι εμφανίσεις τους χάρισαν στην Janie Bryant το 2009 το πολύ πρεστίζ «Costume Designer Guild Award» και την υποψηφιότητα για το ίδιο βραβείο το 2010 και έγιναν αφορμή για τη μόδα να στρέψει το βλέμμα της σε μια «συνταγή κομψότητας» που δύσκολα θα ξεπεραστεί.

*Η επιστροφή του ταγιέρ: Ενδυματολογικό σύμβολο της δεκαετίας, πρωταγωνιστούσε τόσο σε εμφανίσεις στο γραφείο – θυμηθείτε της πανέμορφες και κομψές γραμματείς και άλλες «εργαζόμενες» ηρωίδες του Χίτσκοκ, όσο και στις επιλογές για απογευματινό τσάι και σε βραδινές εξόδους. Το ταγιέρ, πράγματι, είναι ένας «στιλιστικός χαμαιλέοντας». Αναλόγως το ύφασμα, τη γραμμή, το χρώμα και τα αξεσουάρ που το συνοδεύουν, μπορεί να αλλάζει ύφος και χαρακτήρα.

Philosophy

*To «φόρεμα της Τουίγκι»: Μίνι-φόρεμα σε γραμμή Α, με στενούς ώμους και στρογγυλό γιακά τύπου «πίτερ παν», σαν αυτά με τα οποία βλέπουμε στις περισσότερες φωτογραφίες της εποχής το θρυλικό μοντέλο Τουίγκι, θα κάνει τη διαφορά σε μια πρωινή εμφάνιση. Συνδυασμένο με καλσόν με λούρεξ και υποστηριγμένο με πιο έντονο μακιγιάζ, μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και το βράδυ.

*Ασορτί συνδυασμοί: Ψηλές μπότες στην ίδια απόχρωση με το μίνι φόρεμα, το κοντό παλτό ή την καμπαρντίνα; Η δεκαετία του 1960 δεν ήταν μόνο η πιο κομψή, αλλά και από τις πιο τολμηρές και «ριζοσπαστικές» στη νεότερη ιστορία της μόδας. Με «φουτουριστική σφραγίδα», ένας τέτοιος συνδυασμός, ειδικά όταν το χρώμα είναι έντονο, κερδίζει τις εντυπώσεις.

Blue Marine

*Το «παλτό της Τζάκι»: Η δεκαετία του 1960 ήταν κομψή σε κάθε λεπτομέρεια της. Ωστόσο τα παλτό που ανέδειξε ήταν αυτά που έφεραν τον «πήχη» της φινέτσας στα ύψη. Θυμηθείτε τις φωτογραφίες της πρώτης κυρίας της Αμερικής, Τζάκι Κένεντι. Με «στρογγυλή» γραμμή, σε γραμμή Α, τα γνωστά ως «princess coat» κοντά παλτό με στρογγυλό γιακά και αυτά με πιο γεωμετρικό κόψιμο και χωρίς καθόλου γιακά. Οι επιλογές είναι πολλές, όλες χωρίς καμία «έκπτωση» σε κομψότητα.

AQUILANO RIMONDI

*Με διαφορά υφής: Επιβλητικό μπροκάρ, μαλακό κοτλέ, τρυφερό μοχέρ, ακατέργαστο «στεκτάτο» μετάξι, αισθησιακή δαντέλα: η δεκαετία του 1960 ανέδειξε τον πλούτο της υφαντουργίας χρησιμοποιώντας τεράστια ποικιλία υφασμάτων σε ρούχα που προορίζονταν είτε για το βράδυ, είτε για το πρωί. Δοκιμάστε να συνδυάζετε στην ίδια εμφάνιση κομμάτια από υλικά με διαφορετική υφή και θα πετύχετε ένα αποτέλεσμα «οπτικά» ιδιαίτερο και μοναδικό.

Bottega Veneta

*Φόκους στο χρώμα: Από τα «κουκλίστικα» πουδρέ και παλ έως τα έντονα και φλουό με δυναμικό χαρακτήρα, όλα τα χρώματα βρήκαν θέση στον «ενδυματολογικό κώδικα» των 60s. Για πιο ήσυχους συνδυασμούς, κινηθείτε στην ίδια χρωματική παλέτα. Αν όμως η περίσταση «τραβάει» κάτι πιο τολμηρό, επενδύστε σε σεταρίσματα με διαφορετικούς έντονους τόνους.

AZZARO

*Chic sporty: Στην εξοχή ή στη βόλτα για ψώνια, το Σαββατοκύριακο στο χιονοδρομικό ή σε ένα πρωινό στο πάρκο, μπορείτε να είστε αξεπέραστα elegant. Τα 60s μας δείχνουν το πώς – π.χ. φορώντας παντελόνια που στενεύουν προς τα κάτω με πουλόβερ σε έντονο χρώμα πάνω από ένα λεπτό ζιβάγκο. Τελική πινελιά – ένα καλοραμμένο παλτό ή μπουφάν.