- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η θάλασσα είναι πηγή νεότητας και υγείας

Πολλές φορές αρκεί ακόμα και η θέα της! Μόλις αντικρύσουμε τα καταγάλανα νερά της κι αμέσως αισθανόμαστε χαλαρωτικά συναισθήματα να μας πλημμυρίζουν. Η πραγματική ευεξία όμως έρχεται όταν νιώσουμε στο σώμα μας το δροσερό θαλασσινό νερό. Η δύναμη του νερού σε συνδυασμό με τα ευεργετικά συστατικά του αλατιού δρουν αμέσως στον οργανισμό μας. Ο πρώτος που ανακάλυψε κι επιβεβαίωσε τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερόυ, ήταν στην αρχαία Eλλάδα, ο Iπποκράτης. Από τότε έως σήμερα όμως, η θαλασσοθεραπεία και τα αποτελέσματά της είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο ενώ πλέον γιατροί και ειδικοί επιστήμονες τη συστήνουν ως μορφή θεραπείας για πολλές και σοβαρές ασθένειες αλλά και ως πηγή νεότητας.

Πού μας οφελεί:

Καταπολεμήστε το άγχος

Οι τρελοί ρυθμοί της ζωής μας και πλέον η ανασφάλεια και ο φόβος για το αύριο τείνουν να εξαφανίσουν το χαμόγελο από τα χείλη μας. Το σώμα μας υποφέρει. Ημικρανίες, αυχενικό, πόνοι στο σώμα μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μας καλούν να αντιδράσουμε. Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η θάλασσα προσφέρει χαλάρωση και ευεξία τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα.

Με εντολή γιατρού

H θαλασσοθεραπεία μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική σε παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος (π.χ. αρτηριακή υπέρταση), σε αναπνευστικά προβλήματα (π.χ. άσθμα και χρόνιες βρογχίτιδες) και σε δερματολογικές παθήσεις (π.χ. ψωρίαση και εκζέματα). Θεωρείται επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματική σε μυοσκελετικές παθήσεις, όπως πόνοι και σπασμοί οποιασδήποτε αιτιολογίας, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγίες, αρθρίτιδες κ.ά., ενώ συμβάλλει στη βελτίωση της άμυνας του οργανισμού και της ποιότητας του ύπνου.

Διώξτε την κυτταρίτιδα

Τα φύκια και η λάσπη της θάλασσας αυξάνουν τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερες καύσεις στον οργανισμό. Tαυτόχρονα το νερό σφίγγει την επιδερμίδα και την βοηθά να είναι και να φαίνεται πιο λεία και απαλή. Το δέρμα οξυγονώνεται και απορροφά όλα τα θρεπτικά στοιχεία.

Ο θησαυρός του βυθού

Θαλασσινό νερό

Bελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Όταν, μάλιστα, είναι ζεστό (σε θερμοκρασία 34-39ο C), «ανοίγει» τους πόρους της επιδερμίδας, ώστε να διεισδύσουν σε μεγαλύτερο βάθος τα πολύτιμα συστατικά του.

Aλάτι

Tα θαλάσσια άλατα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, ενεργοποιούν τη μικροκυκλοφορία των ιστών και βελτιώνουν την υφή της.

Φύκια

Δεν είναι τυχαίο που στα περισσότερα αδυνατιστικά προϊόντα θα δείτε να αναγράφονται στα συστατικά και τα φύκια. Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνες και γι αυτό ενυδατώνουν την επιδερμίδα, την προστατεύουν από φλεγμονές, την προφυλάσσουν από τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν την ελαστικότητά της καθυστερώντας τη γήρανση. Η ιατρική τα μελετά για νέα φάρμακα κατά του καρκίνου και σε πολλές ασιατικές χώρες τα φύκια κατέχουν σημαντική θέση στην καθημερινή διατροφή, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.

Λάσπη

H θαλάσσια λάσπη έχει πολύ έντονη μυοχαλαρωτική δράση και είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία. Eπίσης, λόγω της ιδιότητάς της να συγκρατεί πολλή θερμότητα, διαστέλλει τους πόρους της επιδερμίδας και αφήνει τα συστατικά της να διεισδύσουν σε βάθος. Σημαντική, ωστόσο, θεωρείται και η προέλευσή της. H λάσπη από τη Nεκρά Θάλασσα θεωρείται η καλύτερη, καθώς όλα τα ευεργετικά της στοιχεία βρίσκονται σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις (μέχρι και 150 φορές) συγκριτικά με άλλες θάλασσες.

Μαργαριτάρια

Εκτός από την αναμφίβολη δική τους ομορφιά, τα μαργαριτάρια μπορούν να κάνουν κι εμάς όμορφες. Οι γυναίκες στην Κίνα για πολλούς αιώνες συνέλεγαν τα μαργαριτάρια, τα θρυμμάτιζαν για να γίνουν κόκκοι και χρησιμοποιούσαν την πούδρα τους για να βελτιώσουν την όψη και να απαλύνουν την υφή της επιδερμίδας τους, να προλάβουν την εμφάνιση ρυτίδων, να δώσουν λάμψη και να αποτρέψουν τις βλάβες από τον ήλιο. Λέγεται ότι η τελευταία αυτοκράτειρα της δυναστείας των Τσινγκ, ακόμα και στα εβδομήντα της έδειχνε νέα κι όμορφη επειδή χρησιμοποιούσε τα μαργαριτάρια όχι μόνο στο πρόσωπό της αλλά τα περιλάμβανε ακόμη και στη διατροφή της. Το στοιχείο που προσδίδει καλλυντικές ιδιότητες στο μαργαριτάρι είναι ένα βιοενεργό μείγμα από πρωτεΐνες, το οποία προσφέρει δύναμη, τόνωση και θρέψη τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά. Περιέχει, επίσης, φυσικά ενυδατικά συστατικά, βιταμίνη Β και πολυσακχαρίτες.

Κοράλλια

Τα κοράλλια είναι ισχυροί βιολογικά οργανισμοί γι αυτό και έχουν επιβιώσει για εκατομμύρια χρόνια. O σκελετός τους αποτελείται κυρίως από υδροξυαπατίτη
(άλας του ασβεστίου), του οποίου η δομή θυμίζει κατά πολύ εκείνη των οστών μας, και αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η ιατρική και η
οδοντιατρική τα χρησιμοποιούν ως υλικό για μεταμοσχεύσεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ακόμη ότι βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία του αίματος, αναστέλλουν τον πόνο και ρυθμίζουν προβλήματα της εμμήνου ρύσεως.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Αν πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό ή σοβαρά καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα ή κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταφύγετε σε κάποιο εξειδικευμένο είδος θαλασσοθεραπείας.