Η Λωξάντρα στον Ελληνικό Κόσμο για λίγες παραστάσεις

Από τις 4 μέχρι τις 15 Μαΐου πρόκειται να ανέβει και στην Αθήνα, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, η θεατρική παράσταση «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική διασκευή του Aκη Δήμου και σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη που παρουσιάζει το ΚΘΒΕ.

Το έργο, με πρωταγωνίστρια τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, αφηγείται την ιστορία της Λωξάντρας, μιας λαϊκής γυναίκας εξαιρετικά δυναμικής, που ηγείται πρόσχαρα, στοργικά και ακούραστα μιας πολυμελούς μεσοαστικής ελληνικής οικογένειας της Πόλης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ενώ γύρω της στροβιλίζονται πολυάριθμα συγγενικά της πρόσωπα, φίλοι, γείτονες, η Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα, παραπαίδια, λαϊκοί Τούρκοι, χανούμισσες, ο πασάς της γειτονιάς και εκτυλίσσονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, η Λωξάντρα φανερώνεται δυναμική και ακατάβλητη, έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις αντιξοότητες της ζωής.

Στο ρόλο της Λωξάντρας η Φωτεινή Μπαξεβάνη παίζουν οι: Σοφία Αθανασοπούλου, Νεφέλη Ανθοπούλου, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Μιχάλης Γούναρης, Θανάσης Δισλής, Γιάννης Ηλιόπουλος, Νίκος Καπέλιος, Μαρία Καραμήτρη, Δημήτρης Κοντός, Αννέτα Κορτσαρίδου, Νίκος Μαγδαληνός, Γιώργος Μπαγιώκης, Χρήστος Νίνης, Ιωάννα Παγιατάκη, Λίλιαν Παλάντζα, Μαριάννα Παπασάββα, Σπύρος Σαραφιανός, Δημήτρης Σιακάρας, Γιάννης Σιαμσιάρης, Μαριάννα Τάντου, Στέργιος Τζαφέρης, Αλέξανδρος Τσακίρης, Μαρίζα Τσάρη.

Παίζει επί σκηνής το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα» που αποτελείται από τους Δημήτρη Βασιλειάδη (κανονάκι), Ελευθερία Ελληνίδου (τραγούδι), Πρόδρομο Μπακλατζή (βιολί), Δημήτρη Παναγούλια (κρουστά), Κυριάκο Ταπάκη (ούτι).

Στο πνεύμα της παράστασης, οι θεατές θα έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να ενημερωθούν πώς μπορούν να ανακαλύψουν τις ρίζες τους συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Γενεαλογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Πληροφορίες:

Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος,
Πειραιώς 254, Ταύρος

Διάρκεια παραστάσεων από Tετάρτη 4 Μαΐου έως Κυριακή 15 Μαΐου 2011