Η μαγειρική των περιστάσεων (Η μαγειρική της Κατοχής) είναι εξαιρετική

Το βιβλίο αυτό του Θέμου Ποταμιάνου κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση, γιατί μέσα από αυτό αναγνωρίζεται όχι μόνο η μεγάλη αγάπη ενός ανθρώπου, και μάλιστα αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, για τη μαγειρική, αλλά και ο πλούτος που μπορεί να προέλθει από μία κουζίνα που δεν διαθέτει τα πιο πλούσια και εκλεκτά υλικά, αλλά πιο μέτρια.

Ας βαδίσουμε, λοιπόν, μαζί του σε ένα χώρο που γνώρισε καλά και ας μάθουμε τα δικά του, άκρως χρήσιμα, μυστικά της κουζίνας.

«Η μαγειρική των περιστάσεων! Δηλαδή; Δηλαδή η μαγειρική των δύσκολων αυτών καιρών, η σύγχρονη, η πολεμική μαγειρική, μια μαγειρική ιδιότυπη, πρωτότυπη, εκκεντρική, μια κουζίνα που δεν συγγενεύει με καμιά από τις γνωστές κουζίνες και που τις ξεπερνάει όλες σε πρωτοτυπία και σε σοφούς συνδυασμούς. Αληθινά, ποτέ δεν μαγειρευτήκανε τόσο περίεργα φαγητά. Αλλά και ποτέ δεν φάνηκαν και δεν έδρασαν τόσοι μάγειροι, όσοι επί της εποχής μας. Άλλοτε μαγείρευαν μόνο οι επαγγελματίες μάγειροι και μερικοί ερασιτέχνες, προερχόμενοι κυρίως από την τάξη των κυνηγών και των ψαράδων. Σήμερα μαγειρεύει όλος ο κόσμος. Μαγειρεύει ο συνταξιούχος και ο εργάτης. Μαγειρεύει ο καλοφαγάς και ο λιτοδίαιτος. Μαγειρεύει ο πλούσιος και ο φτωχός. Μαγειρεύει η κοσμική κυρία και η εργάτρια. Μαγειρεύει ο παππούς και η γιαγιά και ο γιος και η κόρη και ο εγγονός και η εγγονή!…
Οι λόγοι είναι γνωστοί. Τα τρόφιμα είναι λίγα. (Και τώρα ακόμα που κάπως πλήθυναν είναι ακριβά.) Τα εστιατόρια πανάκριβα. Αναγκαστικά λοιπόν τρώμε στο σπίτι μας, μαγειρεύουμε μόνοι μας. Και φυσικά προσπαθούμε με κάθε τρόπο ν’ αναπληρώσουμε με την τέχνη τις ελλείψεις των υλικών. Αυτός άλλωστε είναι και ο προορισμός της μαγειρικής και εδώ είναι η αξία του μάγειρα. Να φτιάχνει καλά φαγητά από μέτρια υλικά. Γιατί με τα πλούσια, αγνά και εκλεκτά υλικά κι ένας αδαής μπορεί να φτιάξει καλό φαγητό».

Ο πολύ αγαπητός στο κοινό συγγραφέας Θέμος Ποταμιάνος, εκτός από την αγάπη και τη γνώση της θάλασσας και του ψαρέματος, είχε εξίσου μεγάλη αγάπη και για τη μαγειρική. Μετά το εξαιρετικό βιβλίο Τα ψάρια και η μαγειρική, σειρά έχει τώρα η κατοχική μαγειρική του. Επειδή η λιτότητα εκτός από ανάγκη είναι και αξία, το βιβλίο αυτό μπορεί να φανεί πολλαπλά χρήσιμο.

O Θέμος Ποταμιάνος γεννήθηκε στην Aνωμεριά Λιβαράτων της Κεφαλονιάς το 1895. Σπούδασε στη Σχολή Δοκίμων και έγινε οικονομικός αξιωματικός του Πολεμικού Nαυτικού. Αποστρατεύτηκε το 1935. Ασχολήθηκε κυρίως με την περιγραφή της ζωής των ναυτικών, των ψαράδων και του κόσμου της θάλασσας. Πέθανε στην Αθήνα το 1973 και τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Δεύτερη έκδοση: Φεβρουάριος 2012
σελ. 101
Τιμή: 7 Ευρώ
ISBN: 978-960-05-1533-6

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ / ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
Ευριπίδου 84 / 105 53 Αθήνα / τηλ.:+30 210 3213907 / e-mail: [email protected]