- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η μικρή Μαφάλντα γίνεται 50 ετών

Η τρομερή μικρή των κόμικς γιορτάζει ή ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 50ά της γενέθλια. Τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι εκδοτικοί οίκοι έχουν αρχίσει ήδη να γιορτάζουν τα γενέθλια για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της Μαφάλντα, της μικρής που δεν σταματά να κριτικάρει όσα βλέπει και ακούει να συμβαίνουν γύρω της. Παρ’ όλα αυτά, ο «πατέρας» της, ο αργεντινός σκιτσογράφος Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, γνωστός ως Κίνο (Quino), έχει κάποιες αντιρρήσεις ως προς το χρόνο των γενεθλίων. «Μην της προσθέτετε χρόνια» λέει. «Η Μαφάλντα άλλωστε δεν τα κρύβει. Θα γίνει 50 το 2014». Για ποιο λόγο προέκυψε αυτή η διχογνωμία; Η διαφορά αυτών των δύο χρόνων οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κίνο πρωτοσχεδίασε τον χαρακτήρα αυτό το 1962, όταν η εταιρεία πλυντηρίων Mansfield του ανέθεσε τη διαφημιστική της καμπάνια ζητώντας να φτιάξει ένα κόμικ με στοιχεία από την καθημερινότητα μιας τυπικής αργεντίνικης οικογένειας. Η συμφωνία όμως δεν ολοκληρώθηκε και η Μαφάλντα μπήκε προσωρινά στο ντουλάπι.
Ως κόμικ εμφανίζεται δύο χρόνια αργότερα, το 1964, στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Πριμέρα Πλάνα». Τα καθημερινά στριπάκια μεταπηδούν στην καθημερινή εφημερίδα «Ελ Μούντο» και στη συνέχεια γίνονται βιβλία, με μεγάλη εκδοτική επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Το 1967 γίνεται το πραξικόπημα στην Αργεντινή και η εφημερίδα κλείνει. Εξι μήνες αργότερα, το κοριτσάκι που ελέγχει συνεχώς τα στραβά του κόσμου εμφανίζεται στο περιοδικό «Σιέτε Ντίας Ιλουστράδος». Στο εβδομαδιαίο αυτό περιοδικό ολοκληρώνει τον κύκλο της το 1973.

Ας γνωρίσουμε τη Μαφάλντα και τους φίλους της
Όταν πρωτοεμφανίζεται στα πρώτα στριπ της «Πριμέρα Πλάνα» είναι μόνη της ή με τον μπαμπά της, είναι περίπου έξι χρονών και ανησυχεί πολύ για το πού πηγαίνει ο κόσμος. Σχολιάζει ρωτώντας και απορώντας, με χιούμορ, είναι καλή και δίκαιη και κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει την οικογένειά της και τους φίλους της. Σιχαίνεται τη σούπα και λατρεύει τους Μπιτλς. Ο Λαβάδο, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» δηλώνει ότι κατά κάποιον τρόπο η Μαφάλντα είναι ο ίδιος: «Μεγάλωσα σε μια οικογένεια πολιτικοποιημένη. Οι γονείς μου ήταν ισπανοί δημοκρατικοί ενώ η γιαγιά μου ήταν κομμουνίστρια. Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ισπανία άρχισε όταν ήμουν τεσσάρων χρονών. Οπως καταλαβαίνετε στο σπίτι μιλούσαν όλη την ώρα για πολιτική. Συζητούσαν και για την κατάσταση στην Αργεντινή, για όλα όσα συνέβαιναν και εκεί. Ο κόσμος είχε χωριστεί στα δύο: ή ήσουν από την πλευρά του Φράνκο ή από την πλευρά της Δημοκρατίας. Το ίδιο συνέβη ξανά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κόσμος χωρίστηκε σε Ναζιστές και σε κομμουνιστές. Ολα αυτά ήταν μέσα στην καθημερινή μας κουβέντα. Με την έννοια αυτή, λοιπόν, ναι, ήμουν η Μαφάλντα».
Οι γονείς της Ράκελ και Αλμπέρτο είναι ένα φυσιολογικό ζευγάρι. Το αυτοκίνητό τους είναι ένα Citroen 2CV, το αγαπημένο μοντέλο της μεσαίας τάξης των Αργεντινών του 1960.
Ο πρώτος της φίλος, ο Φελίπε, είναι ένα χρόνο μεγαλύτερό της, έχει απλοϊκή σκέψη και ένα μόνιμο άγχος για το σχολείο και τα μαθήματα. Του «τη σπάνε» οι καλοί βαθμοί και πολύ συχνά παλεύει με τη συνείδησή του. Τον Μάρτιο εμφανίζεται ο Μανολίτο, ο γιος ενός ισπανού μπακάλη. Η μοναδική του φιλοδοξία: να δημιουργήσει διεθνή αλυσίδα σουπερμάρκετ όταν μεγαλώσει. Στη συνέχεια, ένα δεύτερο κοριτσάκι έρχεται στην παρέα, η Σουζανίτα. Είναι επιπόλαιη, ξανθιά, με τα κλασικά γυναικεία χαρακτηριστικά. Το όνειρό της είναι να γίνει μητέρα και νοικοκυρά. Ερχεται συχνά σε αντίθεση με τον Μανολίτο, όμως ανέχεται ο ένας τον άλλο για χάρη της Μαφάλντα.
Αργότερα, εμφανίζεται και ο Μιγκελίτο. Είναι έναν χρόνο πιο μικρός από τη Μαφάλντα και την υπόλοιπη παρέα. Αν και οι φίλοι του τον χαρακτηρίζουν αφελή, συχνά τους εκπλήσσει με τα κυνικά του σχόλια. Είναι απόγονος ιταλών μεταναστών και ο παππούς του είναι φαν του Μουσολίνι.