- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η Τελευταία Μέρα, Αφιέρωμα στον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης ανοίγοντας το αφιέρωμα του εορτασμού των 75 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζει την παράσταση “Η Τελευταία Μέρα”, θεατρική σύνθεση, που γεννήθηκε από πεζά και άλλα κείμενα των Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ, που γοήτευσαν το σκηνοθέτη και προχώρησε στη δραματοποίησή τους, σε μια παράσταση όπου ο θεατής συναντάται μ’ ένα κείμενο που αφορά στην τελευταία ημέρα του Λόρκα στη Μαδρίτη, ένα μήνα περίπου πριν από τον τραγικό θάνατό του στις 19 Αυγούστου 1936, όπως την αφηγείται ο άνθρωπος που διέσωσε το μέχρι τότε άγνωστο χειρόγραφο του έργου “Το Κοινό”.

Φράση κλειδί του έργου: “Όταν φεύγουμε ταξίδι ή όταν λέμε καληνύχτα σ΄ ένα πρόσωπο που αγαπάμε, πάντα σκεφτόμαστε το θάνατο που παραμονεύει. Νιώθω φρίκη και μόνο στην ιδέα πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αποχαιρετήσω και τον ίδιο μου τον εαυτό”. Φ. Γκ. Λόρκα

Το έργο “Η Τελευταία Μέρα” περιγράφει το τραγικό δίλημμα του Φ. Γκ. Λόρκα για το αν πρέπει να μείνει στη Μαδρίτη ή να φύγει στη Γρανάδα, όπου τελικά έγινε και η σύλληψή του λίγες μέρες αργότερα και η εκτέλεσή του από τις φασιστικές δυνάμεις.

Ο Γ. Ιορδανίδης σκηνοθετικά πλησίασε το έργο με ένα τρόπο απλό και ποιητικό, προσπαθώντας μέσα από μία κινηματογραφική δομή να αποτυπώσει πάνω στη σκηνή τις τελευταίες ημέρες του Λόρκα, κι εκείνο το “απίστευτο προαίσθημα θανάτου που τον συντρόφευε σ΄ όλη του τη ζωή”.

Μέσα σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο σκηνικό, ο Λόρκα είναι ένα πρόσωπο της φαντασίας και υπάρχει μέσα από τις μνήμες του φίλου του Ραφαέλ, που γίνεται ο μοναδικός μάρτυρας της αγωνίας του, για τη ζωή του και τα έργα του. Ένα συγκινητικό ντοκουμέντο που καθρεφτίζει τον παραλογισμό ενός εμφυλίου που δεν δίστασε μέσα από το φανατισμό να δολοφονήσει έναν Ποιητή”.

Εκτός από τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Ιορδανίδης υπογράφει και τη σύνθεση του θεατροποιημένου αυτού κειμένου, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου, φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και βοηθοί σκηνοθέτη είναι οι Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος και Σωτήρης Καρκαλέμης. Τους δύο βασικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Όθωνας Μεταξάς και ο Ορέστης Σοφοκλέους.

Με τίτλο Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΛΟΡΚΑ σημειώνει ο Γ. Ιορδανίδης:

“Με τον Λόρκα είχα πάντα μια πολύ τρυφερή σχέση και ένας απ’ τους λόγους ήταν και ο παράλογος βίαιος θάνατος του ποιητή στα χρόνια του εμφυλίου της Ισπανίας.
Τα ποιήματά του και κάποια απ’ τα πιο γνωστά θεατρικά του έργα, που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας, ήταν πάντα καλή συντροφιά κι ένα από τα παράθυρα που μ’ άφηνε να ταξιδεύω, στα νεανικά μου χρόνια. Έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε και η συλλογή που περιλαμβάνει όλες τις εκδόσεις των θεατρικών έργων και ποιημάτων του Λόρκα στην Ελλάδα.
Αργότερα… πολύ αργότερα ανέβασα έργο του στη σκηνή. Ήταν ο “Ματωμένος Γάμος” – με Μάνα την Βαλάκου, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – που τον πλησίασα μέσα από μια σύγχρονη σκηνοθετική άποψη, προβάλλοντας έναν Λόρκα σκληρό και βίαιο, όπως είναι και η εποχή μας.
Το αφιέρωμα αυτό, στο “Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης” για τα 75 χρόνια από την εκτέλεση του ποιητή – που σίγουρα δεν έχει ανάγκη επετείους για να υπάρχει – ας γίνει μια μικρή κατάθεση αγάπης και θαυμασμού σε ένα φίλο… Γιατί από ποιόν άλλο να τρέξει και να ζητήσει κανείς βοήθεια στις δύσκολες στιγμές, παρά από έναν Ποιητή… ”

Στα πλαίσιο αυτού του αφιερώματος ο σκηνοθέτης θα διευθύνει επίσης, και ένα Master Class με θέμα: “Η Απόγνωση και η Βία στον Ματωμένο Γάμο” (Τέσσερα 5ωρα σεμινάρια – workshops) για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών. Θα προσεγγίσει τους ρόλους του “Ματωμένου Γάμου” μέσα από μια σύγχρονη υποκριτική οπτική που αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση του έργου, αναζητώντας αναλογίες με το σήμερα. Το Master Class θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12, την Κυριακή 13, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 (12:00 – 17:00). Πληροφορίες-Εγγραφές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στη συνέχεια προγραμματίζονται ακόμη και άλλες εκδηλώσεις όπως μία Έκθεση Βιβλίου με θέμα “Φ. Γκ. Λόρκα: 65 Χρόνια στις Ελληνικές Εκδόσεις (1945-2011)” και ένα Κινηματογραφικό αφιέρωμα.

Η Τελευταία Μέρα
Θεατρική σύνθεση βασισμένη στο κείμενο του Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ «Η τελευταία μέρα του Λόρκα στη Μαδρίτη» και σε συνεντεύξεις και αποσπάσματα από το ποιητικό και θεατρικό έργο του Φ. Γκ. Λόρκα
Πρώτη σκηνική παρουσία

Σκηνοθεσία-Σύνθεση:
Γιάννης Ιορδανίδης
ΔΙΑΝΟΜΗ Ραφαέλ : Όθων Μεταξάς
Φεδερίκο: Ορέστης Σοφοκλέους

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος
Σωτήρης Καρκαλέμης

Παραστάσεις:
Δευτέρα 14, Τρίτη 15, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 στις 21:00

Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια παράστασης: 50΄, χωρίς διάλειμμα
Εισιτήρια: 17€ (κανονικό)
Μειωμένο: 12 € (φοιτητικό / κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων ΑΣΠΕ / κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων / άτομα άνω των 65 ετών

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : [email protected] Ιστοσελίδα: www.mcf.gr