Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών στο Δέλτα του Έβρου

  Χιλιάδες πουλιά βρίσκουν καταφύγιο και τροφή, καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα του Έβρου, συνολικής έκτασης 69.000 στρεμμάτων. Η αξία του σημαντικού αυτού υγροτόπου, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι πολύ μεγάλη για την ορνιθοπανίδα, γεγονός που αναδεικνύεται μέσα από την επιστημονική έρευνα και τα προγράμματα που υλοποιούνται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.

Από τη μελέτη της μετανάστευσης, μέσω δακτυλιώσεων, που υλοποιείται στο Δέλτα του Έβρου από το 1994, αποδεικνύεται πως ο υγρότοπος αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού στο ταξίδι των πουλιών μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Σήμερα, το Δέλτα του Έβρου έχει αναδειχτεί ως η περιοχή με τα περισσότερα δακτυλιωμένα πουλιά σε όλη τη χώρα (πάνω από 85.000), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του φορέα. Επίσης, οι εποχιακοί υγρότοποι της παράκτιας ζώνης της Άνθειας (Βάλτος Αρμύρες) είναι από τους πιο σπουδαίους για τη μετανάστευση των παρυδάτιων και στρουθιόμορφων ειδών.

Η φετινή «φθινοπωρινή» εξόρμηση από τους ορνιθολόγους του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και εθελοντών, απέδωσε 1651 πουλιά από 38 είδη.