- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η 15λεπτη άσκηση καθημερινά χαρίζει τρία χρόνια ζωής!

Δεν απαιτείται να αφιερώσετε παραπάνω από ένα τέταρτο της ώρας και να ασκηθείτε με μέτρια ένταση καθημερινά για να καταφέρετε να κερδίσετε κατά μέσο όρο τρία ακόμα χρόνια ζωής και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο θανάτου κατά 14%, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζι Πανγκ Γουέν του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας της Ταϊβάν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», τονίζουν ότι μια απλή άσκηση όπως το γρήγορο βάδισμα μπορεί να ωφελήσει τον καθένα σημαντικά, άνδρες και γυναίκες, νέους και γέρους, υγιείς και αρρώστους. «Είναι μια συμβουλή που ταιριάζει στους πάντες», δήλωσε ο Γουέν.

Οι ερευνητές στα πλαίσια της μελέτης παρακολούθησαν πάνω από 416.000 άτομα επί 13 χρόνια, αναλύοντας στην πορεία την κατάσταση της υγείας τους σε σχέση με το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό, κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι αρκούν 15 λεπτά καθημερινής σωματικής άσκησης ήτοι μιάμιση ώρα εβδομαδιαίως για να «κάνουν τη διαφορά» και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής κατά τρία χρόνια, σε σχέση με όσους δεν λένε να σηκωθούν από τον καναπέ.

«Στα πρώτα 15 λεπτά, τα οφέλη είναι τεράστια», σύμφωνα με τον επιστήμονα Γουέν. Όσο μάλιστα αυξάνει ο χρόνος άσκησης, τόσο μεγαλώνουν και τα οφέλη. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε 15 πρόσθετα λεπτά άσκησης καθημερινά, μειώνεται κατά ένα πρόσθετο 4% ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Η καθημερινή φυσική άσκηση συνδέεται με μείωση του κινδύνου για καρκίνο, καρδιά και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας. «Αργά ή γρήγορα όλοι θα πεθάνουν. Όμως, συγκριτικά με την ομάδα των σωματικά αδρανών, όσοι ασκούνται έστω και λίγο, μειώνουν κατά 10% τη θνησιμότητα από καρκίνο», όπως είπε ο Γουέν, ο οποίος επεσήμανε ότι για πρώτη φορά διεθνώς μια επιστημονική έρευνα κατάφερε αξιόπιστα να φθάσει στο συμπέρασμα ότι 15 λεπτά άσκησης (ούτε καν μισή ώρα) είναι όντως πολύ σημαντικά για την υγεία.