Καθοριστική η διατροφή της εγκύου για το μωρό

Καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του εμβρύου αποτελεί η διατροφή της μητέρας κατά την περίοδο της σύλληψης και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της Β’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής/Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αρεταίειο» και τα όσα παρουσίασε σε σχετική ημερίδα.

Η έλλειψη βιταμινών και άλλων στοιχείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες στη μητέρα αλλά και στο έμβρυο. Ορισμένες συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από διατροφικές ελλείψεις είναι:

* Η έλλειψη θερμίδων μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος νεογνού.
* Η έλλειψη σε Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, τις πιθανότητες χαμηλού βάρους του βρέφους και να εμφανίσει η μητέρα επιλόχειο κατάθλιψη.
* Η έλλειψη σε πρωτεΐνες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το χαμηλό βάρος γέννησης
* Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.
* Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες του εμβρύου
* Τέλος η έλλειψη φυλλικού οξέος προκαλεί ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πανουλή, Επίκουρο Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Νοσοκομείο «Αρεταίειo», να γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί υγιές σωματικό βάρος πριν από τη σύλληψη καθώς το ελλιπές βάρος ή το υπέρβαρο μπορούν να έχουν επιπτώσεις τόσο στη γονιμότητα όσο και στην έκβαση της γέννησης.

Επίσης στην ημερίδα έγινε λόγος για τα ω-3 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αυξημένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ωφελεί την ανάπτυξη του μωρού πριν τη γέννα και επίσης μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την πρώτη βρεφική ηλικία τα ω-3 λιπαρά οξέα, με κυριότερο το δοκοσοεξανοϊκό οξύ (DHA), είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του παιδιού. Η εξασφάλιση επαρκούς διατροφικής πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα DHA, από γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν έχει επίσης σχετιστεί θετικά με την ενίσχυση της όρασης, της νοημοσύνης, της συγκέντρωσης, των αντανακλαστικών και του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Τέλος, σημαντικά οφέλη από την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων μπορούν να προκύψουν και για την ίδια τη μητέρα, καθώς η συχνή πρόσληψη τους από ενήλικες έχει συσχετιστεί με βελτίωση της μνήμης αλλά και άλλων εγκεφαλικών και ψυχολογικών λειτουργιών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα, όπως επεσήμανε ο Χρήστος Βασιλόπουλος, Διατροφολόγος, προϊστάμενος του Τμήματος Διατροφής του Νοσοκομείου «Αρεταίειο» κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό συστήνεται η ημερήσια διατροφική πρόσληψη από τη μητέρα τουλάχιστον 300 mg ω-3 λιπαρά οξέα (DHA). Η κάλυψη των διατροφικών συστάσεων σε DHA μπορεί με ασφάλεια να επιτευχθεί από την κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως σαρδέλας, κολιού και σολομού. Αντιθέτως, η κατανάλωση μεγάλων ψαριών που βρίσκονται υψηλότερα στην τροφική αλυσίδα, όπως ο ξιφίας, αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς στα ψάρια αυτά συχνά ανευρίσκονται υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών ρυπαντών, όπως ο υδράργυρος, οι διοξίνες κ.α., ουσίες που μπορούν να επιβαρύνουν τη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου ή του βρέφους.