“Κολλητή, θα γίνω μαμά!” Πώς αντιδρά η φίλη σας στη νέα πραγματικότητα;

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι ενα σημείο καμπής για την γυναίκα καθώς εγκαινιάζεται ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Οι προτεραιότητες αλλάζουν και κατ΄επέκταση επηρεάζονται και οι σχέσεις της με τις κολλητές φίλες. Πώς αντιμετωπίζουν την μαμά οι κολλητές της φίλες;

Η ζηλιάρα φίλη

“Θα αποκτήσεις μωρό; Α…εμ…φανταστικά νέα.” Σας θυμίζει κάτι αυτή η αντίδραση; Η κολλητή σας δεν ενθουσιάστηκε και πολύ στο άκουσμα της είδησης ότι είστε έγκυος και δεν μοιράζεται την ίδια χαρά με εσάς. Μην την παρεξηγείτε. Αντιμετωπίζει την κατάσταση από την δική της οπτική. Φοβάται ότι το νέο μέλος της οικογένειάς σας, θα μπει ανάμεσα σε σας και σε εκείνη και θα σας στερεί τον χρόνο που περνούσατε μαζί της μέχρι πρότινος. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο να σας ζηλεύει επειδή εκείνη δεν έχει την τύχη να βιώσει ακόμα αυτά που εσείς ζείτε. Δεν χρειάζεται να έρθετε σε σύγκρουση με τη φίλη σας εάν δεν συμμερίζετε την νέα σας πραγματικότητα. Δώστε της χρόνο να συνειδητοποιήσει τα νέα δεδομένα της ζωής σας. Εάν πραγματικά σας αγαπά και είστε κάτι ξεχωριστό για αυτήν, θα σας καταλάβει και θα σταθεί στο πλευρό σας, πολύτιμος σύμμαχος στην ανατροφή του παιδιού σας.

Η μη διαθέσιμη φίλη

“Ξέρεις μωρέ δεν θα μπορέσω να έρθω, κάτι προέκυψε!” Η κολλητή σας που περνάγατε μαζί ώρες ολόκληρες σε ψώνια, σε συναντήσεις για καφέ και δεν περνούσε μέρα που να μην βρεθείτε, ξαφνικά απομακρύνεται εφευρίσκοντας συνεχώς δικαιολογίες για να μην βρεθείτε και για να μην κάνετε πράγματα σχετικά με το παιδί. Είναι απογοητευτικό να νιώθετε ότι ένα από τα πιο αγαπημένα σας πρόσωπα, τη στιγμή που το έχετε πραγματικά ανάγκη, απομακρύνεται από εσάς χωρίς κάποιο προφανή λόγο. Κάντε μια κουβέντα με την φίλη σας και πείτε της πώς νιώθετε με την συμπεριφορά της. Eξηγήστε της ότι το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι απαιτητικό αλλά πάντα θα έχετε χρόνο για εκείνη αρκεί και αυτή να σέβεται και να συμμερίζεται τις ανάγκες σας. Το να αναβάλλει ή να αποφεύγει να σας δει προφασιζόμενη δικαιολογίες που ξέρετε ότι δεν ισχύουν, δεν βοηθά την μεταξύ σας σχέση αλλά αντιθέτως μεγαλώνει το χάσμα αναμέσα σας.

Η απαιτητική φίλη

“Μόλις σου ζητήσω κάτι δεν μπορείς. Περνάς πολλές ώρες με το μωρό και ποτέ δεν έχεις χρόνο για μένα.” Μήπως αυτά τα λόγια σας επαναλαμβάνει η κολλητή σας από την ώρα που γίνατε μαμά; Συνεχώς παραπονιέται ότι δεν σας βλέπει αρκετά και πολλές φορές μάλιστα αντιμετωπίζει το μωρό και ως εμπόδιο στα σχέδια σας. Ενδεχομένως, να μην μπορεί να προσαρμοστεί με την ιδέα του μωρού που έχει “εισβάλλει” στη μεταξύ σας σχέση και έχει αλλάξει άρδην το προγραμματισμό σας. Μην αφήνετε την κατάσταση να διαιωνίζεται χωρίς να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Μιλήστε στη φίλη σας και ξεκαθαρίστε της με ευγενικό τρόπο ότι θέλετε να τη βλέπετε και ότι από πλευράς σας δεν έχουν αλλάξει τα συναισθήματα προς εκείνη. Εξηγήστε της ότι το μωρό πράγματι σας στερεί την ανεμελιά και την ξεγνοιασιά του παρελθόντος αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να απομακρυνθείτε.

Η αυταρχική φίλη

“Δεν το κάνεις καλά αυτό. Άσε να σου δείξω εγώ που έχω μεγαλύτερη πείρα”. Η κολλητή σας έγινε μαμά πριν από σας και ανυπομονούσε να σας υποδεχθεί στο κλαμπ των ευτυχισμένων μαμάδων. Τώρα που και εσείς μοιράζεστε τα ίδια άγχη και τις ίδιες ανησυχίες μαζί της, κάτι έχει αλλάξει μεταξύ σας. Η φίλη σας συνεχώς επεμβαίνει στη διαπαιδαγώγηση του μωρού σας και σας μαλώνει ότι δεν κάνετε σωστά ορισμένα πράγματα. Είναι γεγονός ότι οι γνώσεις και οι συμβουλές της είναι πολύτιμες για σας που ως νέα μητέρα δεν ξέρετε τα πάντα, αλλά το ύφος “τα ξέρω όλα και θα σε διορθώνω μέχρι να τα μάθεις” είναι κάπως ενοχλητικό και πολλές φορές και μειωτικό. Εξηγήστε στη φίλη σας ότι εκτιμάτε πολύ τις συμβουλές και τις διδαχές της αλλά είναι καλύτερο να σας αφήσει να ανακαλύψετε στην πράξη τα μυστικά της καλής μαμάς. Το να σας ακυρώνει και να σας διορθώνει σε κάθε σας κίνηση σας περιορίζει και ορισμένες φορές σας κάνει να νιώθετε άχρηστη που δεν ξέρετε πράγματα και συμπεριφορές που εκείνη ως μάμα με πείρα τα ξέρει από πρώτο χέρι.