Κοτοπουλάκι με τραχανά… ναι, γιαβρί μου, από τις Σέρρες!

Κοτοπουλάκι με τραχανά… ναι, γιαβρί μου, από τις Σέρρες!

<img src="https://www.infokids.gr/wp-content/uploads/2010/01/traxanas-170x150.jpg" alt="Σούπα Τραχανἀ" title="Σούπα Τραχανἀ"class="alignnone size-thumbnail wp-image-8610" />...τα παιδιά πάνω απ' όλα πρέπει να τρώνε σουπίτσες για να μαλακώνει το στομαχάκι τους! Εγώ πάντα τη θυμάμαι με αγάπη, την παραμάνα μου, και φροντίζω πάντα μετά την Πρωτοχρονιά να φτιάχνω με τη σειρά μου αυτή τη σουπίτσα για τα δικά μου τα παιδιά. Αυτό λέγεται Παράδοση!

Αυτή την υπερόχη σούπα, θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, να τη μαγειρεύει η κυρία Αγαθή πάντα μετά την Πρωτοχρονιά. Η κυρία Αγαθή εἰχε καταγωγή από τις Σέρρες, όπως επίσης κι αυτή η υπέροχη σουπίτσα. Μας την ἐφερνε ζεστή σε μια σουπιέρα, και αφού μάς έλεγε τα  Χρόνια Πολλά, μας τόνιζε με αυτήν την υπέροχη σερραϊκἠ προφορά που είχε, πως τα παιδιά πάνω απ’ όλα πρέπει να τρώνε σουπίτσες για να μαλακώνει το στομαχάκι τους… “ναι γιαβρί μου”! Θα τη θυμάμαι με αγάπη την παραμάνα μου και θα φροντίζω μετά την Πρωτοχρονιά να φτιάχνω με τη σειρά μου αυτή τη σουπίτσα για τα δικά μου τα παιδιά. Αυτό λέγεται Παράδοση!

Συστατικά

1 κοτόπουλο

1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

1 κρεμμύδι

1 1/2κουτ. της σούπας κόκκινο πιπέρι (πάπρικα)

1.250 γρ. γλυκό τραχανά

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καψαλίζετε, πλένετε και σκουπίζετε το κοτόπουλο. Το κόβετε σε μερίδες και το βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με το λάδι να σοταριστεί. Προσθέτε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να ξανθίσει, το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι. Ρίχνετε στην κατσαρόλα και 1/2 λίτρο νερό, σκεπάζετε και αφήνετε το φαγητό να σιβράσει για 45 λεπτά περίπου.

Προσθέτε τον τραχανά και αφήνετε να βράσει μισή ώρα ακόμα. Αν χρειαστεί προσθέτε λίγο νερό.

Tip: Δοκιμάστε να εμπλουτίστε το φαγητό με σάλτσα ντομάτας ή μερικές λιαστές ντοματούλες που ταιριάζοιυν πολύ!