Λεύκανση δοντιών: στο σπίτι ή στο ιατρείο;

Είσαι τύπος έξω καρδιά και σου αρέσει να βρίσκεσαι με φίλους αγαπημένους, να περνάτε καλά και να γελάτε πολύ. Μόνο, που εσύ… εδώ έχεις πρόβλημα. Η εικόνα του στόματός σου σε αποτρέπει από τα μεγάλα πλατιά χαμόγελα και τα αυθόρμητα γέλια. Δεν είσαι η μοναδική, καθώς –σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας- περισσότεροι από το 80% των Ελλήνων αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα στην στοματική τους κοιλότητα.
Και αφού η καλή σου διάθεση κρέμεται από το.. στόμα σου, ήρθε η στιγμή να αναλάβεις δράση!

Το πρόβλημα: Τα δόντια σου έχουν κιτρινίσει
Η λύση: Λεύκανση
Η λεύκανση των δοντιών σου μπορεί να γίνει είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι από εσένα, αφού ακολουθήσεις με προσοχή τις οδηγίες του οδοντιάτρου σου.

Πώς γίνεται
Λεύκανση είναι η απομάκρυνση όλων των χρωστικών ουσιών που έχουν απορροφηθεί από την επιφάνεια των δοντιών. Εφαρμόζεται μόνο σε φυσικά δόντια (ζωντανά ή και απονευρωμένα) και έχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Υπάρχουν δύο μέθοδοι λεύκανσης, στο σπίτι και στο ιατρείο. Ο συνδυασμός τους φέρνει άριστα αποτελέσματα:

1. Λεύκανση στο σπίτι (home bleaching): Είναι η τεχνική λευκάνσεως των δοντιών, η οποία γίνεται από τον ασθενή στο σπίτι με ειδικά μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης), ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
Ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση του στόματος, θα ελέγξει το χρώμα των δοντιών σου και θα πάρει αποτυπώματα, ώστε να δημιουργήσει εξατομικευμένα μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης).
Υπάρχουν αρκετά υλικά στην αγορά σε διαφορετικές περιεκτικότητες, ώστε η λεύκανση να μπορεί να προσαρμοστεί στο δικό σου lifestyle και στην καθημερινότητα σου, προσφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.


2. Λεύκανση με laser στο ιατρείο (office laser bleaching):
Το ΚΤΡ είναι τελευταίας τεχνολογίας λέιζερ εξειδικευμένο για λεύκανση δοντιών. Είναι ένας από τους πιο ασφαλείς τρόπους για να αποκατασταθεί το χρώμα τους. Ο χρόνος της διαδικασίας για λεύκανση είναι περίπου 40 λεπτά.
* Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα: Περίπου 3-4 χρόνια.

Οι διαφορές ανάμεσα στις μεθόδους
Όπως μας επισημαίνει η χειρουργός-οδοντίατρος Έφη Κωστάρα, υπάρχουν κάποιες διαφορές στη διαδικασία από το ιατρείο στο σπίτι.
Στο ιατρείο: τα λευκαντικά σκευάσματα που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, σε ποσοστό από 30-35%, ενώ για μεγαλύτερη επιτάχυνση της λεύκανσης ο ειδικός επιδρά φως (λέιζερ, λεντ ή πλάσμα) και πετυχαίνει έτσι μεγαλύτερη απελευθέρωση λευκαντικών παραγόντων. Στο ιατρείο η λεύκανση χρειάζεται 1-2 επισκέψεις ανάλογα με την περίπτωση.

Στο σπίτι: θα κάνεις τη λεύκανση μόνη σου φορώντας τεχνητούς νάρθηκες για 10-12 μέρες, κατά τη διάρκεια της νύχτας (υπάρχουν και ημερήσιοι, τους οποίους όμως θα φοράς λιγότερο χρόνο το πρωί για περισσότερες μέρες). Η περιεκτικότητα των λευκαντικών σκευασμάτων που χορηγούνται στο σπίτι σε υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι πολύ μικρότερη, περίπου 10-22%.

Προϋποθέσεις: * Για να ξεκινήσει η λεύκανση και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να έχει προηγηθεί καθαρισμός των δοντιών * κατά τη διάρκεια της λεύκανσης πρέπει να απέχεις για 10 μέρες από χρωμογόνες τροφές ή συνήθειες (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί, κόκα κόλα, τσιγάρο) ή όξινες τροφές (ξίδι, λεμόνι, πορτοκάλι), επειδή προκαλούν πόνο και τσούξιμο * Αλλαγές σε σφραγίσματα γίνονται μετά τη λεύκανση για να δοθεί η σωστή απόχρωση στο χρώμα του σφραγίσματος* πρόκειται για μια διαδικασία που δεν γίνεται μία φορά μόνο. Χρειάζεται επανάληψη για να διατηρηθούν τα καλά αποτελέσματα.