- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Λουκουμάδες με μέλι και τριμμένα καρύδια

«Σερβίρονται και λουκουμάδες» κάπου γράφει ο Σεφέρης στα «Ποιήματα και ζωγραφιές σε μικρά παιδιά», αυτό μου ήρθε στο μυαλό όταν αγωνιωδώς έψαχνα να βρω μια εύκολη συνταγή για γλυκό, έπειτα από τις απαιτητικές φωνούλες των παιδιών που χαρούμενα αναφώνησαν στο ίδιο tempo … «ένα δύο τρία… μαμά θέλουμε γλυκό, γλυκό, γλυκό!»
Σερβίρονται και λουκουμάδες, λοιπόν.

Συστατικά
– 300 gr αλεύρι
– 1 φακελάκι ξερή μαγιά
– λίγο αλάτι
– λίγη ζάχαρη
– Μέλι
-Μισό φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο καρύδι

Οδηγίες

Ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό νερό, ανακατεύοντας καλά ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο, παραμένοντας όμως ρευστό. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν φουσκώσει ρίχνουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει και στη συνέχεια ρίχνουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού έναν έναν τους λουκουμάδες μέχρι να ροδίσουν. Εν τω μεταξύ έχουμε δίπλα στο μείγμα ένα ποτηράκι με χλιαρό νερό και εκεί ξεπλένουμε το κουταλάκι που χρησιμοποιούμε όταν αντιληφθούμε ότι δεν πέφτει καλά το ζυμαράκι στην κατσαρόλα με το λάδι. Παίρνουμε μια πιατέλα και τοποθετούμε απορροφητικό χαρτί, έπειτα βγάζουμε τους ροδοκοκκινισμένους λουκουμάδες και τους αφήνουμε να στραγγίξουν από τα λάδια. Βγάζουμε το απορροφητικό χαρτί και τους περιλούζουμε με το μέλι. Στο τέλος, βάζουμε τα ανυπόμονα πιτσιρίκια να πασπαλίσουν με το τριμμένο καρύδι.

Tip
Μπορείτε ανεπιφύλαχτα να «ραντίσετε» τους μελωμένους λουκουμάδες και με κανέλα.

Διατροφική αξία
Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή και δεν είχε άδικο, μιας και τα ζάχαρα του μελιού, απορροφούνται εύκολα από τον οργανισμό. Γι’ αυτό είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τα παιδιά, τους αθλητές, τους άρρωστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό. Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Τα καρύδια, από την άλλη, περιέχουν πολυφαινόλες και Ω-3 λιπαρά οξέα και τα καθιστούν ένα τρόφιμο με πλούσια αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών και επομένως μπορούν να συγκαταλέγονται σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο υγιεινής διατροφής.

Συμβουλή στις νέες μανούλες
Τα παιδιά κάτω του ενός έτους, που ως γνωστό δεν έχουν αναπτύξει μια «ώριμη» χλωρίδα στο έντερό τους, καταναλώνοντας μέλι το οποίο εμπεριέχει σπόρια κλωστριδίου (clostridium botulinum), μπορεί να νοσήσουν από μια σοβαρή, νευρολογικής φύσεως ασθένεια, την αλλαντίαση. Στα μεγαλύτερα παιδιά η ανεπτυγμένη πια χλωρίδα του εντέρου λειτουργεί ως άμυνα, αποτρέποντας την ανάπτυξη των σπόρων των κλωστριδίου.