- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Λότυ Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου: “Πιστεύω πως όποιος δεν έχει μνήμη ιστορική μοιάζει με δεντράκι που προσπαθεί να μεγαλώσει χωρίς ρίζες”

Η Λότυ Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου δεν έχει ηλικία. Μπορεί το ίδιο εύκολα να καταλάβει την ψυχολογία ενός ενήλικα, ενός εφήβου αλλά κι ενός παιδιού. Το αποδεικνύουν τα βιβλία της που αγκαλιάζονται από τα παιδιά όλων των ηλικιών και γίνονται -τουλάχιστον για όσο διαρκεί το διάβασμά τους- ο καλύτερός τους φίλος. Η συγγραφέας έχει γράψει ως σήμερα συvoλικά εξήντα πέντε βιβλία (57 για παιδιά και vέoυς, 5 θεωρητικά για τηv παιδική/vεαvική λoγoτεχvία, 3 συλλoγές διηγημάτωv για μεγάλoυς) κι έχει δημoσιεύσει πλήθoς άρθρα για τηv παιδική λoγoτεχvία. Κλέψαμε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της για να μάθουμε περισσότερα για εκείνη και τα βιβλία της.

Είναι φανερό από τα βιβλία σας ότι έχετε μια ιδιαίτερη αδυναμία στην ιστορία.
Αλήθεια είναι, μόνο που δε θα το έλεγα «αδυναμία», αλλά βαθύ σεβασμό και τάση για όλο και περισσότερη γνώση γύρω από την ιστορία. Πιστεύω πως όποιος δεν έχει μνήμη ιστορική μοιάζει με δεντράκι που προσπαθεί να μεγαλώσει χωρίς ρίζες. Αυτό ακριβώς τονίζω και στα παιδιά, όταν με καλούν στα σχολεία: ΄Οπως τα δέντρα τρέφονται από τις ρίζες τους, έτσι και οι άνθρωποι τρέφονται από το παρελθόν, με εργαλεία τους τη μνήμη και την ιστορία, ώστε να αντιμετωπίσουν σωστά το μέλλον. Η πεποίθησή μου αυτή βέβαια δε σημαίνει ότι ασχολούμαι μόνο με θέματα ιστορικά. Με ενδιαφέρουν εξίσου και τα κοινωνικά.

Με το τελευταίο σας βιβλίο «Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας» διδάσκετε τα παιδιά με έναν ποιητικό τρόπο την ελληνική ιστορία. Πόσο απαραίτητο είναι αυτό για το μέλλον τους;
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να πω ότι με τα βιβλία μου δεν επιθυμώ να διδάξω, αλλά να δώσω στον αναγνώστη ένα μυθιστόρημα, ένα διήγημα, ένα παραμύθι που θα του κρατήσει ζεστή συντροφιά, θα του προσφέρει ένα ταξίδι φανταστικό στο χρόνο ή το χώρο, και μια ακόμη ευκαιρία για να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και τους άλλους. Επίσης θα ήθελα να σημειώσω ότι το βιβλίο μου «Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας» απευθύνεται εξίσου στους ενηλίκους και στους εφήβους. Τώρα ως προς το αν και πόσο απαραίτητο είναι να έρχεται σ’ επαφή κανείς με την ιστορία, ιδιαίτερα του τόπου του, νομίζω ότι είπα τη γνώμη μου ήδη με όσα απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση.

Οι μεγαλύτεροι πιστεύετε ότι έχουμε μάθει το μάθημά μας από την ιστορία ή όχι;
Το πρώτο που απαιτείται γι’ αυτό το «μάθημα» – ας το ξαναπούμε – είναι να ξέρουμε καλά και σωστά την ιστορία. Στο βαθμό τώρα που λησμονούμε κάθε φορά τα μαθήματά της, επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Όταν θυμόμαστε τις διδαχές της, τότε καταφέρνουμε να τα αποφύγουμε. Για παράδειγμα, η Ευρώπη είχε δείξει ότι διδάχτηκε από τα δεινά των δύο παγκοσμίων πολέμων, γι’ αυτό και προέκυψε η προσπάθεια να πορευτεί ως ενότητα. Αν τα ξεχάσει, ο όλεθρος που θα επακολουθήσει θα είναι απερίγραπτος. Εξίσου απερίγραπτος θα είναι ο όλεθρος για μας τους ΄Ελληνες αν λησμονήσουμε τα δεινά που επέφερε στη χώρα μας η συμφορά του εμφυλίου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και επιτρέψουμε να μεταλλαχτεί η σημερινή τραγική μας κατάσταση σε εμφύλια διαμάχη. Αν ξεχάσουμε, με άλλα λόγια, ένα από τα βασικότερα διδάγματα της ιστορίας μας: ότι μόνον ενωμένοι καταφέρναμε πάντα να λύσουμε τα προβλήματά μας ακόμα και να μεγαλουργήσουμε.

Έχετε μια προτίμηση στη νεανική λογοτεχνία και τα μυθιστορήματα. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
Συμβαίνει επειδή αγαπώ πολύ τα παιδιά και τους νέους και με ενδιαφέρουν εξαιρετικά ως αναγνώστες.

Ποια είναι η θέση των παιδιών και των νέων στη ζωή σας; Επικοινωνούν μαζί σας, υπάρχει αλληλεπίδραση στο έργο σας;
Τα παιδιά και οι νέοι είναι διαρκώς στη ζωή μου. Επικοινωνούν μαζί μου με γράμματα ή ηλεκτρονικά μηνύματα, αλλά και με συζητήσεις που έχουμε όταν επισκέπτομαι σχολεία, κάτι που γίνεται πολύ συχνά τα τελευταία … 27 χρόνια!

Ζούμε μια από αυτές τις περιόδους που οι νέοι χρειάζονται στήριξη και καθοδήγηση. Την ίδια ώρα τα σχολεία υπολειτουργούν και οι γονείς ενδεχομένως δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα βιβλία που αγόραζαν παλιότερα. Υπάρχει τρόπος να επιλέγουν οι γονείς και οι νέοι τα κατάλληλα βιβλία γι’ αυτούς μέσα από όλο αυτό το πλήθος των εκδόσεων;
Για όλα υπάρχει τρόπος, όταν θέλει κανείς και όταν βάζει τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών σε σωστή σειρά πρωτεραιότητας. Αν λοιπόν ενδιαφερθεί πραγματικά ο γονιός για τα βιβλία, την πνευματική τροφή του παιδιού του, τότε και κριτικές θα βρει, και περιοδικά – ηλεκτρονικά τώρα πια – που ασχολούνται ειδικά με τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους, αλλά και εκπαιδευτικούς πρόθυμους να βοηθήσουν. Οι εκπαιδευτικοί είναι οι ήρωες του καιρού μας. Γι’ αυτό και με τις δικές τους θυσίες, τα σχολεία κάθε άλλο παρά υπολειτουργούν, κατά τη γνώμη μου. ΄Ολο και περισσότερα μάλιστα προσπαθούν να έχουν μια αρκετά καλή δανειστική βιβλιοθήκη.

Είστε μητέρα και γιαγιά. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορούν να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους; Τι δεν πρέπει να τους στερούμε;
Αγάπη και κατανόηση. Αυτά δεν πρέπει με τίποτα να τους τα στερούμε, παρά την κούρασή μας και παρά τα μύρια προβλήματα που μας κυκλώνουν, ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Αν υπήρχε η δυνατότητα να διαβάσει ένας νέος μόνο ένα και μοναδικό βιβλίο στη ζωή του, ποιο θα του προτείνατε να είναι αυτό;
Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα.

Μάθετε περισσότερα για τη συγγραφέα:
www.loty.gr [2]
http://lotypetrovits.blogspot.gr/ [3]

«Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας»

Σύγχρονη Λογοτεχνία για Νέους – Εκτός Σειράς (15-18 ετών)

Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Λότη
Εικονογράφος : Χαδουλού Κατερίνα

Περιγραφή
Στη σκιά μιας χιλιόχρονης βασιλικής βελανιδιάς εκτυλίσσεται μια παράξενη σύγχρονη ιστορία. Δυο έφηβοι, η ΄Ελλη και ο Μίλτος, εμπλέκονται στην εξέλιξή της, προσπαθώντας να βρουν λύση στο αδιέξοδο που δημιουργείται αλλά και να ξεδιαλύνουν τα προσωπικά τους αισθήματα. Παράλληλα, η μεγαλόπρεπη βελανιδιά, η «πράσινη βασίλισσα», αφηγείται τη μακραίωνη συναρπαστική ζωή της φωτίζοντας τις αθέατες πλευρές της υπόθεσης αλλά και ζωντανεύοντας περιπέτειες και πάθη των Ελλήνων από τη μυθική εποχή ως τις μέρες μας.

Την Έλλη την έχουμε συναντήσει ως νήπιο στα βιβλία «Σπίτι για πέντε» και «Γιούσουρι στην τσέπη», και μεγαλύτερη στο βιβλίο «Τα τέρατα του λόφου». Τον παππού Φίλιππο και δυο ακόμη πρόσωπα τα έχουμε συναντήσει στο «Λάθος, Κύριε Νόιγκερ!», ενώ η αναφορά μιας βυζαντινής εικόνας συνδέει μέρος αυτού του μυθιστορήματος με το βιβλίο «Η προφητεία του κόκκινου κρασιού».