- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μάχη για μια θέση στον παιδικό σταθμό

Οι μικροί Θεσσαλονικείς την επόμενη σχολική χρονιά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, αφού για πολλούς από αυτούς δεν θα υπάρχει θέση στους παιδικούς σταθμούς της πόλης! Πολλαπλάσιες των διαθέσιμων θέσεων στους παιδικούς σταθμούς είναι οι αιτήσεις που κάνουν οι γονείς για τη νέα σχολική χρονιά σε πολλούς δήμους της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα αρκετά να είναι τα παιδιά που θα μείνουν εκτός, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία».

Ενδεικτική είναι η περίπτωση στον δήμο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία) όπου έχουν κατατεθεί περισσότερες από 2.000 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις που προβλέπονται είναι μόλις 700 στους συνολικά 15 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

«Αγκάθι» για τους δήμους που δεν θα καλύψουν στο 100% τις ανάγκες αποτελούν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς πολλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου για εκπαιδευτικό ή βοηθητικό προσωπικό έχουν λήξει.

Πόσα παιδιά θα μείνουν εκτός

* Στο δήμο Θεσσαλονίκης: Στον κεντρικό δήμο οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν είναι 1.304 για τους συνολικά 17 παιδικούς σταθμούς, αριθμός μεγαλύτερος από τις διαθέσιμες θέσεις. Αυτό σημάνει ότι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός περίπου τα 130 παιδιά, για τα οποία σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Καλυψώ Γούλα θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να εξασφαλιστεί μια θέση από τη νέα χρονιά. Το κόστος των τροφείων πάντως ανέρχεται στα 1.601,6 ευρώ ετησίως -εκτός τις ειδικές κατηγορίες γονέων- που καταβάλλονται σε οκτώ δόσεις των 200 ευρώ.

* Στο δήμο Καλαμαριάς: Υποβλήθηκαν 710 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις στους οκτώ συνολικά σταθμούς φτάνουν τις 550 – 600. Μερίδιο από αυτές τις θέσεις παίρνει και το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αλλά η πρόεδρος των προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής Ολ. Αντωνούδη εξηγεί ότι πιθανό να μείνουν εκτός κάποια παιδιά. Όμως ο δήμος θα προσπαθήσει να βρει τρόπο να καλυφθούν οι ανάγκες, παρά την αύξηση που παρατηρείται φέτος στις αιτήσεις. Το κόστος των τροφείων φτάνει ετησίως τα 500 ευρώ.

* Στο δήμο Πυλαία – Χορτιάτη: Στην Πυλαία λειτουργούν δύο σταθμοί με δυναμικότητα 140 θέσεων, ωστόσο οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν αγγίζουν τις 200. Στο Χορτιάτη είναι 40 θέσεις με ίδιο αριθμό αιτήσεων, στο Πανόραμα είναι 60 θέσεις και οι αιτήσεις φτάνουν τις 64, στο Ασβεστοχώρι 55 θέσεις με ίδιο αριθμό αιτήσεων. Πρόβλημα ανακύπτει στο Φίλυρο, όπου υπάρχουν 27 θέσεις νηπίων και οι αιτήσεις άγγιξαν τις 45. Το κόστος τροφείων φτάνει τα 40 ευρώ στο Χορτιάτη, ενώ στο Πανόραμα και την Πυλαία στα 120 με 140 ευρώ το μήνα.

* Στο δήμο Παύλου Μελά: Αναγκαστικά θα μείνουν εκτός τα περισσότερα παιδιά, καθώς οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν φτάνουν τις 2.500, ενώ οι θέσεις που προβλέπονται είναι μόλις 700. Στην Ευκαρπία ο αριθμός είναι μικρός και πιθανόν να καλυφθεί, ενώ στους τρεις δήμους οι παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν είναι 15. Το κόστος των τροφείων φτάνει τα 100 ευρώ το μήνα.

* Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών: Μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 1.352 αιτήσεις για τους 21 παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν στους τέσσερις πρώην δήμους. Από αυτές οι 1.200 είναι μόνο εντός των προθεσμιών, ενώ οι 150 είναι εκπρόθεσμες. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης εξηγεί ότι κανονικά αυτά τα παιδιά θα έπρεπε να μείνουν εκτός, ωστόσο ο δήμος δεν θα αφήσει κανέναν παιδί εκτός σχολείου, ακόμα και στα Πεύκα, όπου υπάρχει κτιριακό πρόβλημα και θα πρέπει να μισθωθεί κάποιος χώρος για να καλυφθούν οι ανάγκες. Το κόστος των τροφείων κυμαίνεται από 30 έως και 70 ευρώ το μήνα για τους δημότες.

* Στο δήμο Θέρμης: Υποβλήθηκαν 840 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις που προβλέπεται να καλυφθούν φτάνουν τις 800 στους επτά παιδικούς σταθμούς των τριών δήμων Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών. Το κόστος των τροφείων φτάνει μηνιαίως τα 110 ευρώ. Πέρυσι πάντως καλύφθηκαν γύρω στις 787 θέσεις.

* Στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Στους δύο πρώην δήμους λειτουργούν τέσσερις δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δυναμικότητας 200 θέσεων. Οι ανάγκες θα καλυφθούν για τη νέα χρονιά αφού υποβλήθηκε περίπου ίδιος αριθμός αιτήσεων, ενώ το κόστος των τροφείων κυμαίνεται από 30 – 40 έως και 70 ευρώ μηνιαίως.

* Στο δήμο Ευόσμου-Κορδελιού: Λειτουργούν εννιά παιδικοί σταθμοί, επτά και δύο αντίστοιχα. Ο αριθμός των αιτήσεων δεν έχει υπολογιστεί, ωστόσο πέρυσι από τις 810 αιτήσεις στον Εύοσμο καλύφθηκαν μόλις 510 και περί τις 100 – 110 στο Ελ. Κορδελιό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής Γιάννη Φαρμάκη, και φέτος οι αριθμοί αναμένονται ανάλογοι. Το κόστος των τροφείων στον Εύοσμο φτάνει τα 70 – 100 ευρώ μηνιαίως και 110 στο Ελ. Κορδελιό.

* Στο δήμο Ωραιοκάστρου: Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο ομώνυμος δήμος, όπου οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 400 και οι θέσεις που προβλέπονται φτάνουν τις 300.