- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μαθαίνουμε τα πάντα για τον τρύγο στη Χρυσαλίδα (19/9- 30/10)

Η μουστιά έχει και φέτος αρχίσει και ο καταπράσινος αμπελώνας, γεμάτος με ζουμερά σταφύλια μας περιμένει!
Πάμε όλοι λοιπόν στο Πολιτιστικό Πάρκο Χρυσαλίδα από την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2011 να βιώσουμε μαζί την διαδικασία της οινοποίησης από τη συλλογή των σταφυλιών μέχρι και την εμφιάλωση του κρασιού σε μπουκάλια και όλα αυτά με έναν μοναδικό και διασκεδαστικό τρόπο! Αφού πρώτα όλοι οι αγρότες φορέσουμε τα αγροτικά μας καπέλα, θα επισκεπτούμε τους βιολογικούς αμπελώνες του Πάρκου όπου μικροί και μεγάλοι στρωνόμαστε στη δουλειά!
Λέγοντας τραγούδια κι αστεία, θα τρυγήσουμε όλοι μαζί τα ώριμα σταφύλια κι έπειτα θα μεταφέρουμε τα γεμάτα καλαθάκια μας στα πέτρινα πατητήρια του “Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας”, το οποίο βρίσκεται μέσα στο Πάρκο.
Εκεί, θα ρίξουμε την πλούσια σοδειά μας, που με τόσο κόπο συλλέξαμε, θα βγάλουμε τα παπούτσιa και θα ξεκινήσουμε με ενθουσιασμό το πάτημα των σταφυλιών μέχρι να βγει μυρωδάτος ο μούστος!
Δεν θα παραλείψουμε βέβαια να περάσουμε κι από τις στροφιλιές, όπου θα μάθουμε πώς βγαίνει και ο τελευταίος χυμός από τα σταφύλια, για να επισκεφτούμε στη συνέχεια τις δεξαμενές στις οποίες βράζει ο μούστος. Έπειτα φυσικά θα φτάσουμε στο τελικό στάδιο της οινοποίησης που είναι η τοποθέτηση του μούστου σε βαρέλια και η εμφιάλωση.
Τέλος, θα περάσουμε μια βόλτα από το παλιό κελάρι να πάρουμε τα τελευταία μπουκάλια κρασιού απο την περσινή χρονιά…

Το δημοφιλέστατο Εκπαιδευτικό Βιωματικό Πρόγραμμα «Τρυγοπατι», εντάσσεται στις Βραβευμένες και Διεθνώς Αναγνωρισμένες Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες που διοργανώνει για ένατο συνεχή χρόνο με μεγάλη επιτυχία η Εταιρεία Μελέτης, Καταγραφής, Διατήρησης και Ανάπτυξης Περιβαλλοντικής, Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πρόγραμμα που επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 20.000 μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα και φοιτητές Πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο.

Τα σπάνια μουσειακά εκθέματα ζωντανεύουν στα χέρια μικρών και μεγάλων, που μπορούν να δουλέψουν με αυτά και να μεταφερθούν σε άλλες εποχές. Μοναδική εμπειρία για όλους το μάζεμα των σταφυλιών, το πάτημα της σοδειάς στα πέτρινα παραδοσιακά πατητήρια αλλά και η εξοικείωση με τα μοναδικά και σπάνια αγροτικά εργαλεία του αμπελουργού – οινοπαραγωγού.

Λόγω μεγάλης συμμετοχής σχολείων, διεξάγονται δύο προγράμματα καθημερινά διάρκειας 1 ώρας και 15 λεπτών, δηλαδή για τις πρώτες ομάδες 09:30 π.μ. – 10:45 π.μ. και για τις δεύτερες 11:00 π.μ. – 12:15 μ.μ.

Επιπλέον, για τους γονείς που θέλουν να επενδύσουν σε όμορφες μα και δημιουργικές στιγμές με τα παιδιά τους, η Βιωματική Δραστηριότητα διεξάγεται και κάθε Σάββατο (11:00 π.μ.).

Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες.
Kόστος Συμμετοχής: 12€ για τα παιδιά και 7€ για τους ενήλικες
Για τη συμμετοχή σχολείων ή άλλων ομάδων στην Βιωματική Δραστηριότητα, το κόστος είναι 9€ για τα παιδιά και 5€ για τους ενήλικες.

Πολιτιστικό Πάρκο Χρυσαλίδα
16o χλμ. προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο
Γραμμές Επικοινωνίας: (0030) 22990 – 47999 / 67999 / 67770