- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μαθητές στην Αλεξανδρούπολη έφτιαξαν υποβρύχιο ρομπότ

Η νεολαία της Ελλάδας έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει ταλέντο και δημιουργικότητα, θέτοντας τις βάσεις για ένα πολλά υποσχόμενο ένδοξο μέλλον στηριζόμενο στις νέες τεχνολογίες. Αυτή τη φορά, τα καλά νέα έρχονται από την Αλεξανδρούπολη όπου ομάδα μαθητών από λύκεια του νομού συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του εργαστηριακού κέντρου φυσικών επιστημών «Εκπαιδεύοντας τους Μηχανικούς του Μέλλοντος» του Ευγενίδειου Ιδρύματος» εμπνεύστηκε και κατασκεύασε εξοκλήρου ένα υποβρύχιο ρομπότ.

Στην πρώτη φάση, οκτώ μαθητές από το 1ο, 2ο, 4ο Γενικό Λύκειο, 2ο ΕΠΑΛ και δυο μαθητές του 3ου Γυμνασίου, του τμήματος ρομποτικής της Αλεξανδρούπολης κατασκεύασαν το σκελετό του έργου και εν συνεχεία θα συνεχίσουν με την τοποθέτηση των ειδικών αισθητήρων ούτως ώστε το ρομπότ να έχει τη δυνατότητα να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις στο νερό, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο τοποθέτησης κάμερας αλλά και βραχίονα για περεταίρω χρήσεις. Όπως τονίσθηκε από τα μέλη της ομάδας, το πρωτότυπο αυτό ρομπότ μπορεί να λειτουργήσει και ως τηλεκατευθυνόμενο.

Ο Χρήστος Καραϊλανίδης, υπεύθυνος εκπαιδευτικός του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών δήλωσε ότι στόχος του προγράμματος ήταν να εκπαιδευτούν οι μαθητές στην ομαδικότητα και να αναπτύξουν το αίσθημα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Υπογράμμισε δε ότι το project προτάθηκε και στηρίχθηκε από το Ευγενίδειο Ίδρυμα, ενώ την υλοποίηση αποδέχθηκε το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Αλεξανδρούπολης.

Τα παιδιά με όρεξη και διάθεση για δημιουργία, συνεργάστηκαν εθελοντικά στον ελεύθερό τους χρόνο και κυρίως Σαββατοκύριακα και αργίες, χωρίς να παραπονιούνται καθώς τους ένωνε ο κοινός σκοπός. Η προσωπική εργασία των παιδιών ήταν αναμφίβολα απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας του εγχειρήματος ενώ πολύτιμη ήταν και η παραχώρηση όλων των υλικών από το Ευγενίδειο Ίδρυμα.

Η επίσημη παρουσίαση του 1ου σταδίου κατασκευής πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, ενώ όπως ανέφερε και ο κ. Καραϊλανίδης, «το Σεπτέμβριο ευελπιστούμε να προχωρήσουμε στον εξοπλισμό του υποβρυχίου μηχανήματος με αισθητήρες μέτρησης πίεσης, φωτεινότητας, θερμοκρασίας, PH (οξύτητας) και μεταφοράς εικόνας».

Ο 16χρονος μαθητής Νικόλαος Βοσνιάκος και ο συνομήλικός του Βασίλης Χρυσόπουλος, που συμμετείχαν στην κατασκευή, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο ομαδικό πνεύμα που επικράτησε, αλλά και στη μεθοδικότητα προκειμένου να επιτευχθεί η τελειοποίηση του ρομπότ μέσα από συνεχείς δοκιμές. Φιλόδοξος στόχος των παιδιών, είναι η τελειοποίηση της υποβρύχιας κατασκευής, προκειμένου να λειτουργεί με τηλεχειρισμό και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έρευνα στη θάλασσα, σε ποτάμια και σε λίμνες.