Μείωση της σχολικής ύλης σε Δημοτικό και Γυμνάσιο

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη μείωση της διδακτέας ύλης στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, το Γυμνάσιο και την Α’ Λυκείου, ενώ ανακοίνωσε ότι προωθείται η σύσταση κέντρου για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, η πιλοτική εφαρμογή ολοήμερου σχολείου και προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

Αναφορικά με την περικοπή της ύλης, η υπουργός δήλωσε ότι αφορά κυρίως μαθήματα θετικής κατεύθυνσης, ενώ πρόκειται για δύσκολη και δυσνόητη ύλη, που επαναλαμβάνεται στις επόμενες τάξεις. Η μείωση φτάνει έως και το 30 -34% σε ορισμένα μαθήματα, όπως τα μαθηματικά και η φυσική.
Συγχρόνως, το υπουργείο προετοιμάζει συνάντηση επιστημόνων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, με στόχο ένα νέο πλαίσιο για τη στήριξη της ελληνικής γλώσσας. Η στρατηγική που σχεδιάζεται στηρίζεται στην εκμάθηση των Ελληνικών σε παλινοστούντες και μετανάστες και τη διδασκαλία της γλώσσας σε σχολεία εντός και εκτός συνόρων. Μάλιστα, πρόκειται να δημιουργηθεί σύστημα που θα δίνει πιστοποιητικό ελληνομάθειας και θα υποστηρίζει τις Έδρες ελληνικής γλώσσας στο Εξωτερικό.

Σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα των 800 σχολείων, όπου θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα επιμήκυνσης του ενιαίου προγράμματος (ως τις 2 μ.μ. υποχρεωτικά και ως τις 4 μ.μ. προαιρετικά). Πρόκειται για τα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα σχολεία στα οποία γίνεται διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, η Άννα Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι θα εξασφαλίσει εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που θα προέρχονται και από τη δευτεροβάθμια, ενώ όσοι υπεράριθμοι εξασφαλισθούν από τον εξορθολογισμό του συστήματος θα καλύψουν τις ανάγκες του νέου σχολείου. Τα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών θα γίνονται με συνδυασμό σεμιναρίων και μεθόδων εξ΄αποστάσεως μάθησης, διάρκειας 200 ωρών.