- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

“Μετράμε τ’ άστρα” στην κατασκήνωση Αstrocamping της Θάσου

Μια κατασκήνωση που απευθύνεται σε όλους. Όλους αυτούς που αγαπούν να κοιτούν -ιδίως τα βράδια του καλοκαιριού- τον έναστρο ουρανό.
Από πάνω τους μόνο τ’ αστέρια. Εξοπλισμένοι με σκηνές, θερμός, αδιάβροχα και υπνόσακους, δεκάδες κατασκηνωτές και ερασιτέχνες αστρονόμοι συμμετέχουν από τις 15 Ιουλίου στο 2ο Αstrocamping της Θάσου, την αστρονομική κατασκήνωση για φανατικούς του τηλεσκοπίου και όχι μόνο.
Σε υψόμετρο 950 μέτρων, ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας φιλοδοξεί να καθιερώσει ως αναγνωρίσιμο θεσμό για τα παιδιά, τους νέους και τους ερασιτέχνες αστρονόμους μια πρωτοβουλία που βασίζεται στην μπόλικη καλή διάθεση, την εθελοντική εργασία όλων και βέβαια στην αγάπη για την αστρονομία και τα μυστικά του Σύμπαντος.
To ημερήσιο πρόγραμμα έχει καταρτιστεί έτσι ώστε να απευθύνεται σε  όλα τα μέλη μιας οικογένειας.  Κατά τη διάρκεια της ημέρας παρέχονται πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες ανεξάρτητες από την αστρονομία όπως είναι η τοξοβολία, η ορειβασία και το paintball. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται  για τους ενδιαφερόμενους παρουσιάσεις  και διαλέξεις πάνω σε σύγχρονα αστρονομικά θέματα, τον παρατηρησιακό εξοπλισμό, την αστροφωτογραφία. Τη νύκτα οι ερασιτέχνες αστρονόμοι στήνουν τα τηλεσκόπιά τους ,για να πραγματοποιήσουν τις δικές τους παρατηρήσεις και φωτογραφήσεις ,αλλά και για να επιτρέψουν στους παρευρισκόμενους να γευτούν μέσα από το τηλεσκόπιο την παρατήρηση της Σελήνης, των πλανητών, των αστρικών σμηνών, των γαλαξιών, των διπλών αστέρων και των νεφελωμάτων του καλοκαιρινού ουρανού.
Το κάμπινγκ βέβαια δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά και οικογένειες. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, φοιτητής στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης κ. Αγις Κοθάλης, «η αστρονομία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και στο κάμπινγκ, όπως και πέρυσι που ήταν η πρώτη διοργάνωση, θα έρθουν είτε ως κατασκηνωτές είτε ως επισκέπτες άτομα κάθε ηλικίας».
Ως σήμερα οι συμμετοχές και οι εγγραφές για το 2ο Αstrocamping έχουν φθάσει τις 70, ενώ οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τις 150, με τον αριθμό των επισκεπτών να είναι πολλαπλάσιος.

Τηλεσκόπια, φαγητό, paintball και λιλιπούτειοι αστρονόμοι που παρατηρούν τη Σελήνη. Oι σκηνές των κατασκηνωτών θα στηθούν σε περιοχή δίπλα στο ορεινό καταφύγιο του Υψαρίου, σε υψόμετρο 950 μέτρων. Το καταφύγιο θα λειτουργεί ως σταθμός διοίκησης, πληροφοριών, φαρμακείο και ιατρείο. Παράλληλα με τις αστρονομικές παρατηρήσεις, το πενθήμερο της κατασκήνωσης (15 ως 19 Ιουλίου) έχουν προβλεφθεί προαιρετικές δραστηριότητες για όλους τους κατασκηνωτές, όπως ορειβασία, paintball, τοξοβολία, θαλάσσιο κανό και περιήγηση με τζιπ στα ορεινά μονοπάτια και τα πευκοδάση του νησιού, ενώ για τα παιδιά θα υπάρχουν εργαστήρια δημιουργικής ενασχόλησης.

Στις 22.00 κάθε βράδυ θα ξεκινούν οι παρατηρήσεις στον έναστρο ουρανό, από τα τηλεσκόπια που θα έχουν τοποθετηθεί, με τη φροντίδα του συλλόγου, κατά μήκος της κορυφογραμμής.
Στα παιδιά θα δοθεί κίνητρο να έρθουν σε επαφή με μια δημιουργική ασχολία. Δύο φορές την ημέρα, ένα μικρό βανάκι θα μεταφέρει όσους θέλουν να ανέβουν στο Υψάρι από τις Μαριές και τα Λιμενάρια.

Η συνδρομή και για τις πέντε ημέρες και μόνο για τους ενήλικες είναι 30 ευρώ και σε αυτήν περιλαμβάνονται τα τρία γεύματα της ημέρας, καθώς και η τροφοδοσία σε νερό και αναψυκτικά. Επιπλέον κόστος υπάρχει μόνο για τις προαιρετικές δραστηριότητες, που δεν ξεπερνά κάθε φορά τα 10 ευρώ.

Το 2ο Αstrocamping της Θάσου διοργανώνει ο νεοσύστατος Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας, που έχει έδρα την Καβάλα και την Ξάνθη (πληροφορίες http://www.astrofam.org/, ηλεκτρονική διεύθυνση, [email protected], τηλ. επικοινωνίας 6987 008.093).

Πηγή: Βήμα