Μια σωστή κυρία είναι κυρία και στο διαδίκτυο!

Μπαίνοντας στον κόσμο του διαδικτύου και ειδικότερα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης είναι σαν να μεταφέρουμε την υπόστασή μας σε μια ψηφιακή κοινωνία. Εκεί διατηρούμε προφίλ, έχουμε φίλους και συναναστρεφόμαστε με γνωστούς και πολλές φορές ακόμα και με άτομα που δεν έχουμε γνωρίσει. Και εκεί όμως, όπως και στην κοινωνία που ζούμε κρινόμαστε ανάλογα με τις δραστηριότητες μας. Άρα το δίδαγμα μας πρέπει μάλλον να είναι το “κυρία στην κοινωνία; κυρία και στο διαδίκτυο!”

Κάποια από τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε λοιπόν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook που μετράει εκατομμύρια πλέον χρήστες και στην Ελλάδα είναι το πόσο εκθέτουμε προσωπικά μας δεδομένα. Δεν χρειάζεται να ξέρουν όλοι για παράδειγμα πόσα χρήματα παίρνουμε, με ποιον είμαστε μαζί κάθε στιγμή ή με ποιον διατηρούμε σχέση, ειδικά εαν αυτή είναι κάτι εφήμερο ή πρόκειται να εκθέσει και το άλλο άτομο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θέλει προσοχή είναι τα like στον εαυτό μας. Εκτός εάν είμαστε νάρκισσοι!

Μην επισημαίνετε τρίτους σε φωτογραφίες σας ή μην δημοσιεύετε φωτογραφίες άλλων ή με άλλους χωρίς την άδεια τους. Ούτε σε εσάς θα σας άρεσε να δείτε μια φωτογραφία σας δημοσιευμένη που δεν σας αρέσει η ενδεχομένως σας εκθέτει ή ακόμα και δημιουργεί παρεξηγήσεις ή κάποιο πρόβλημα στην προσωπική ή/και επαγγελματική σας ζωή. Το ίδιο ισχύει και με το λεγόμενο “check in” που ενημερώνει για τοποθεσίες.

Δεν χρειάζεται να γράφετε με κεφαλαία ή βάζοντας πολλά “Α” ή θαυμαστικά προκειμένου να δείξετε τον ενθουσιασμό σας για κάτι.

Μην βάζετε κάποιον σε μια ομάδα χωρίς την άδεια του. Είναι σαν να γράψουν εσάς σε μια ομάδα που δεν σας ενδιαφέρει και να πρέπει κάθε φορά να λαμβάνετε ενημερώσεις που σας “την δίνουν” στα νεύρα. Το ίδιο ισχύει και με τα λεγόμενα poke, εάν θες να μιλήσεις σε κάποιον που ξέρεις ή όχι μπορείς απλά να του στείλεις ένα προσωπικό μήνυμα.

Προσοχή θέλουν επίσης οι αναρτήσεις που αφορούν σε παιδιά. Είναι καλό να αποφεύγουμε να δημοσιεύουμε φωτογραφίες ή στοιχεία που έχουν να κάνουν με ανηλίκους.

Τέλος, μια “σωστή κυρία” πρέπει να γνωρίζει ότι δεν χρειάζεται να δημοσιεύει φωτογραφίες της με όσο πιο λίγα ρούχα γίνεται ή γενικότερα προκλητικές φωτογραφίες για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ανδρών.