Σούπα Μινεστρόνε Αλά Γκρέκα

Σούπα Μινεστρόνε Αλά Γκρέκα

Μια χορταστική σούπα, που θα την λατρέψουν μικροί μεγάλοι. Δανεισμένη από τη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία, η μινεστρόνε είναι μια σούπα που μπορεί κανείς να συναντήσει σε διάφορες παραλλαγές. Με μοσχάρι, με κοτόπουλο, με αρνάκι γάλακτος με διάφορα λαχανικά εποχής, και με πολλά είδη ζυμαρικών. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και με μπούσουλα αυτή τη συνταγή δημιουργήστε την δική σας μινεστρόνε! Α!…και για να μην ξεχνιόμαστε, Buon Appetito!

Συστατικά
1 κιλό κρέας μοσχάρι (ποντίκι)
3 μέτρια καρότα
2 μικρές ρίζες σέλινο
2 κρεμμύδια
2 κολοκυθάκια
3 πατάτες
1 αγγινάρα (προσεκτικά καθαρισμένη)
1 ντομάτα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
χυμό από λεμόνι
1 πακέτο κριθαράκι ή αστράκι ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας (ειδικό βέβαια για σούπες)

Οδηγίες
Πλένετε καλά το κρέας και το βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, το ξαφρίζετε, το ξεπλένετε και το ξαναβἀζετε σε καθαρή κατσαρόλα με νερό που βράζει. Σιγοβάζετε για 30 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, το βγάζετε το κόβετε σε μερίδες και σουρώνετε το ζουμί του. Το ξαναβάζετε μαζί με του ζουμί του στην κατσαρόλα ακι το αφήνετε να βράσει για άλλη 1 ώρα περίπου.
Στο μεταξύ, καθαρίζετε τα λαχανικά και τα πλένετε καλά. Τα κόβετε όλα σε χοντρά κομμάτια ή σε κύβους εκτόσ από τα κρεμμύδια που τα χρησιμοποιείται ολόκληρα, και τα βάζετε στην κατσαρόλα, μαζί με το κρέας. Αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, ρίχνετε το ζυμαρικό και βράζετε άλλα 10 με 15 λεπτά, μέχρι η σούπα να μείνει με αρκετό αλλά χυλωμένο ζουμί. Όταν η σούπα σας είναι σχεδόν έτοιμη, προσθέτετε το λεμόνι και το λάδι.
Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζετε με φέτα τριμμένη.

Tips: Προτιμήστε αντί για τριμμένο πιπέρι, ολόκληρους κόκκους. Το λάδι, το βάζετε στο τέλος του μαγειρέματος, για να μην χάσει τη θρεπτική του αξία. Επίσης προτιμήστε λαχανικά βιολογικής γεωργίας.

Διατροφική αξία κόκκινου κρέατος
Η πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει πως περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, σε αντίθεση με την πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών, που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει τις δικές του πρωτεΐνες.Το κόκκινο κρέας αποτελεί επίσης σημαντική πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες αναμέσα στις οποίες και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αναιμίας με επακόλουθα συμπτώματα κόπωσης και αδυναμία. Το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου με την καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που βρίσκεται στις φυτικές τροφές. Ακόμη το κρέας περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διαστήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των τραυμάτων και τον έλεγχο της όρεξης. 90γρ κόκκινου κρέατος προσφέρουν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ψευδαργύρου. Το κόκκινο κρέας περιέχει τέλος μια πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Στάνκογλου: Μιλά πρώτη φορά για το διαζύγιο – “Με τα παιδιά μου περνάμε μαζί σαν μπουλούκι”

Τραγική είδηση: Σοβαρό τροχαίο στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών – Σκοτώθηκαν οι γονείς, σοβαρά τραυματισμένα τα δύο παιδιά τους