- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μπρόκολο, ένα από τα καλύτερα λαχανικά

Έρευνες το κατατάσσουν ανάμεσα στα καλύτερα τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου και άλλων μορφών κακοήθειας. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλές λαχανικό και όχι άδικα αφού είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών, με καταγωγή από την Ιταλία, υπάγεται κι αυτό στην οικογένεια των Cruciferae ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το κουνουπίδι.

Πρόκειται για ένα τρόφιμο τονωτικό για όλα τα όργανα, επειδή βοηθά στην αποτοξίνωσή τους και γενικά στην “κάθαρση” του οργανισμού. Έχει επίσης θετική δράση στο καρδιαγγειακό ενώ ενδεχομένως να βοηθά και όσους έχουν αναιμία, καθώς περιέχει σίδηρο. Όσο για το πως θα απορροφηθεί καλύτερα ο σίδηρος από τον οργανισμό ισχύει ό,τι και με όλα τα φυτικά τρόφιμα, είναι καλύτερα δηλαδή να συνοδεύεται με βιταμίνη C. Ιδανικά με λεμόνι.

Το μπρόκολο, όπως το σπανάκι και το λάχανο, διαθέτει πολλά καροτενοειδή, τα οποία ενισχύουν τη δράση του κατά του καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα. Η ουσία σουλφοραφάνη του μπρόκολου μπορεί να σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο είναι η αιτία του έλκους στο στομάχι. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι δρά κατά του καρκίνου του προστάτη, του μαστού και όχι μόνο.

Όταν πρόκειται να μαγειρέψετε μπρόκολο πρέπει να προσέξετε να το πλύνετε πολύ καλά. Καλό είναι να το πλένετε σε τρεχούμενο νερό και μετά να το αφήσετε για λίγη ώρα σε μια λεκάνη με νερό και ξίδι ώστε να φύγουν τα όποια κατάλοιπα. Επίσης είναι καλύτερα να το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και να μην το βράσετε για περισσότερο από 15 λεπτά.

Στον ατμό πάντως χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του και γενικά χρειάζεται προσοχή στο μαγείρεμά του, αφού η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του.