Μπόλικα κρεμμυδάκια για μοσχομυριστό Χταπόδι Στιφάδο

Τόσο πλούσια γεύση, που θα σας μείνει αξέχαστη, τόσο μεστό άρωμα, που θα διεγείρει ανεπανάληπτα την όσφρηση κι αν ακολουθήσετε την αγιορείτικη συνταγή, το φαγητό σας θα γίνει το “θέμα” του σπιτιού για τις επόμενες μέρες. Μη χάνετε χρόνο, μόνο το χταπόδι σας να είναι καλά χτυπημένο…

Υλικά

1 χταπόδι 1 με 1 1/2 κιλό (καλά χτυπημένο ή ξεπαγωμένο)
1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά, ξερά, για στιφάδο
3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 κουταλιές ξίδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνης
3-4 κόκκοι μπαχάρι
1 φλιτζάνι ντοματοχυμό (ή μισό κιλό φρέσκες ντομάτες, αν είναι εποχής)

Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κρατάμε ολόκληρο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε και τα μικρά κρεμμυδάκια. Bάζουμε το χταπόδι στη φωτιά με το κρασί, το ξίδι και το μεγάλο κρεμμύδι. Tο αφήνουμε να βράσει μέχρι να βγάλει το νερό του. Mόλις βράσει, το κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό (ή τις ντομάτες), το λάδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, 2 φλιτζάνια νερό και τα κρεμμυδάκια. Aφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

Tips: O τρόπος μαγειρέματος του χταποδιού προέρχεται από το Άγιον Όρος. Μην βράζετε ποτέ το χταπόδι με νερό, γιατί σκληραίνει. O βρασμός του γίνεται μόνο με κρασί, ξίδι και με ένα κρεμμύδι.
Eπειδή δεν έχει άμυλο, το ψωμί είναι απαραίτητο στο τραπέζι
Tο χταπόδι στην ψύξη διατηρείται 3 ημέρες και στην κατάψυξη, επειδή δεν είναι λιπαρό, 6 μήνες. Aν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι στο φαγητό σας, φροντίστε πρώτα να το αποψύξετε καλά, γιατί αλλιώς σκληραίνει στο μαγείρεμα.