Νέα Έρευνα: Ανεβάζουν το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών τα βιβλία στο σπίτι

Τα βιβλία μέσα σε ένα σπίτι αποτελούν κίνητρο για ανακάλυψη, εξερεύνηση, μάθηση. Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική, όσο πιο πολλά βιβλία υπάρχουν σε ένα σπίτι τόσο πιο πολύ ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών.
Τα παιδιά που περιβάλλονται από πολλά βιβλία, έχουν συνήθως στη συνέχεια αυξημένο μορφωτικό επίπεδο, ενώ αντίθετα τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον χωρίς βιβλία γύρω τους, εμφανίζουν αργότερα χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης (δεν λείπουν βέβαια οι εξαιρέσεις).
Η μελέτη, που διήρκεσε 20 χρόνια, υπό την καθηγήτρια κοινωνιολογίας Μαράια Έβανς του πανεπιστημίου της Νεβάδα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είτε οι γονείς είναι πλούσιοι ή φτωχοί, είτε περισσότερο ή λιγότερο μορφωμένοι οι ίδιοι, αν διαθέτουν μια βιβλιοθήκη στο σπίτι τους, ακόμα και αν δεν είναι μεγάλη, συμβάλλουν καθοριστικά στο να αποκτήσουν τα παιδιά τους ένα καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης.
Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο σημαντικότερος παράγων για το μορφωτικό επίπεδο ενός παιδιού είναι το μορφωτικό επίπεδο των γονιών του. Όμως η νέα έρευνα έδειξε ότι η ωφέλεια που προέρχεται από την ανατροφή ενός παιδιού σε ένα σπίτι με εκατοντάδες βιβλία είναι ουσιαστικά ίδια με την ωφέλεια που έχει ένα παιδί, το οποίο ανατρέφεται από γονείς με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Κι αν θέλετε να είμαστε περισσότερο πραγματιστές, το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο των παιδιών συνεπάγεται περισσότερες κοινωνικές επιλογές και δυνατότητες εύρεσης εργασίας, υψηλότερες αμοιβές στη διάρκεια της ζωής του κ.λπ. Σύμφωνα με την Έβανς, τα παιδιά εκείνα που αναλογικά ωφελούνται περισσότερο από τα βιβλία, είναι όσα προέρχονται από γονείς με χαμηλότερη μόρφωση, οι οποίοι όμως φροντίζουν να έχουν βιβλιοθήκη στο σπίτι τους.

Τι μπορείτε να κάνετε
Επειδή το καλοκαίρι είναι η καταλληλότερη εποχή για να ενισχύσουμε τη βιβλιοθήκη του παιδιού, ξεκινήστε με μια βόλτα καταρχάς στο γειτονικό σας βιβλιοπωλείο. Χαζέψτε ανάμεσα σε τίτλους, όμορφα εξώφυλλα και περιεχόμενα που ενδέχεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του παιδιού.
Στη συνέχεια μια βόλτα σε κάποιο μεγάλο κεντρικό βιβλιοπωλείο θα σας φέρει σε επαφή με έναν ανεξερεύνητο θησαυρό γνώσης, ψυχαγωγίας και παιχνιδιού, που περιμένει την αγάπη και την αστείρευτη δίψα των παιδιών για υπέροχες ιστορίες για να αποκαλυφθεί.
Αυτό που πρέπει πάντα, ως γονείς να θυμάστε, είναι ότι η αγορά βιβλίων αποτελεί μια σχετικά οικονομική απόλαυση για τα παιδιά και σίγουρη επένδυση για σας. Απώτερος στόχος πάντα είναι η γενικότερη μόρφωση και η καλλιέργεια των βλασταριών σας.