- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Νέα θεραπεία για την ενδομητρίωση με τη βοήθεια χαπιού

Η ενδομητρίωση, για την οποία ο λόγος, μπαίνει στο μικροσκόπιο των Ελλήνων επιστημόνων με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας (Ε.Ε.Γ.Ε.), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Ιανουαρίου 2011 στην Αθήνα.

H ενδομητρίωση είναι μια νόσος που προσβάλλει το 10% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις ηλικίες 25 ως 45 ετών. Τρία είναι τα κύρια συμπτώματά της: πόνος κατά την περίοδο, επώδυνη συνουσία και υπογονιμότητα. Η συχνότητά της στις γυναίκες με υπογονιμότητα ανέρχεται στο 15-20%. Ωστόσο εμφανίζεται και σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ( 2-5% ) καθώς και σε γυναίκες που ταλαιπωρούνται από χρόνιο πυελικό άλγος.

Η τελευταία εξέλιξη στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης αφορά την κυκλοφορία αντισυλληπτικού χαπιού (βαλεριανή οιστραδιόλη και διενογέστη) με βάση το φυσικό οιστρογόνο. Όπως υπογράμμισαν οι ειδικοί με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου για το συνέδριο, πρόκειται για ένα προγεσταγόνο, που όπως έδειξαν οι κλινικές μελέτες πέτυχε ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου (δυσμηνόρροια, δυσπαρευνία, διάχυτο άλγος υπογαστρίου και προεμμηνορρυσιακό άλγος) στις γυναίκες που το έλαβαν. Παράλληλα, σε σύγκριση με άλλα σκευάσματα καταγράφηκε μικρότερη συχνότητα εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, όπως εξάψεις, διαταραχές του ύπνου, ελάττωση της libido και κολπική ξηρότητα, ενώ δεν διαπιστώθηκε ελάττωση της οστικής πυκνότητας.