- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Νέα τρισδιάστατη τεχνολογία χωρίς ειδικά γυαλιά

Όλοι γνωρίζουμε και έχουμε απολαύσει τις τρισδιάστατες ταινίες στον κινηματογράφο. Τώρα η Apple ετοιμάζεται να αλλάξει την ψυχαγωγία με τη δημιουργία κινηματογραφικής και τηλεοπτικής οθόνης που θα προβάλλει «ψευδο-ολογραφικές» εικόνες, χωρίς τη χρήση των ειδικών γυαλιών. Θέλετε και το καλύτερο; Η αμερικανική εταιρεία έχει καταθέσει πατέντα για αυτοστερεοσκοπικό σύστημα απεικόνισης (δηλαδή τρισδιάστατη, 3D, εικόνα χωρίς τη χρήση ειδικών γυαλιών), το οποίο θα ανιχνεύει τη θέση του κεφαλιού κάθε θεατή και προσαρμόζει την προβολή της εικόνας βάσει αυτής.

Το αποτέλεσμα αυτής της τεχνολογίας όχι μόνο θα προκαλέσει τον ενθουσιασμό των θεατών, αλλά θα προσφέρει μία ακόμα πιο ρεαλιστική εμπειρία στους θεατές. «Μια εξαιρετική πτυχή της εφεύρεσης είναι το ότι μπορεί να παράγει εμπειρίες θέασης που δεν διαφέρουν από τη θέαση ενός πραγματικού ολογράμματος», αναφέρει η εταιρεία στην πατέντα και η εξήγηση που δίνεται είναι ότι η «ψευδο-ολογραφική εικόνα» είναι αποτέλεσμα της ανίχνευσης των κινήσεων του θεατή. «Ανιχνεύοντας την αλλαγή της τοποθεσίας των ματιών του θεατή, η αριστερή και η δεξιά τρισδιάστατη υπο-εικόνα προσαρμόζονται βάσει των κινήσεων, ώστε να παράγουν εικόνες που μιμούνται ένα πραγματικό ολόγραμμα», αναφέρεται στην πατέντα και προστίθεται: «Επιτρέπει στον θεατή, για παράδειγμα, να κινείται γύρω από ένα εικονικό αντικείμενο και να το παρατηρεί από διάφορες πλευρές και γωνίες».

Αναμένεται λοιπόν ότι σε μερικά χρόνια οι 3D τηλεοράσεις θα μονοπωλούν την τηλεθέαση στα περισσότερα σπίτια. Η πατέντα της Apple όμως έχει στόχο να καταργήσει τα τρισδιάστατα γυαλιά. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα ερευνητές του αμερικανικού Κολεγίου Οπτικών Επιστημών δημιούργησαν το πρώτο τρισδιάστατο ολόγραμμα που δεν απαιτεί χρήση ειδικών γυαλιών.