- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Νέο είδος μύκητα βαφτίζεται προς τιμήν του Μπομπ Σφουγγαράκη

Θέλοντας να τιμήσουν τον μεγάλο τηλεοπτικό σταρ Μπομπ Σφουγγαράκη Τετραγωνοπαντελονή, βιολόγοι που ανακάλυψαν ένα νέο είδος μύκητα στο εξωτικό νησί της Βόρνεο αποφάσισαν να τον βαφτίσουν επίσημα «σπογγόσχημο του τετραγωνοπαντελονή».

Ο Spongiforma squarepantsii, όπως είναι η επίσημη λατινική ονομασία του μύκητα, μοιάζει με σφουγγάρι στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, αναφέρουν στην επιθεώρηση Mycologia ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.

Επιπλέον, το τμήμα του μύκητα που παράγει σπόρια μοιάζει με «θαλάσσιο βυθό καλυμμένο με σπόγγους».

Το ιδιαίτερο γνώρισμα του S.squarepantsii είναι ότι γίνεται ζελατινώδης και ελαστικός όταν ξεραθεί, απορροφά όμως την υγρασία σαν σφουγγάρι όταν οι συνθήκες ξαναγίνουν υγρές.

«Αυτές οι μεγάλες τρύπες τον κάνουν να μοιάζει με σφουγγάρι. Όταν είναι φρέσκος και υγρός, μπορείς να τον στύψεις και να βγάλεις νερό, μετά όμως επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα» σχολίασε ο Δρ Ντένις Ντεγιαρντέν, μέλος της ομάδας που ανακάλυψε το νέο είδος στη ζούγκλα.

Προφανώς, οι ερευνητές είναι θαυμαστές της σειράς καρτούν Μπομπ Σφουγγαράκης, με πρωταγωνιστή έναν σπόγγο μπάνιου που φορά ένα καφέ, τετράγωνο σορτσάκι και ζει στη φανταστική τοποθεσία Βυθός του Μπικίνι.

Το γένος Spongiforma περιλαμβάνει μόνο ένα ακόμα είδος μύκητα, το οποίο όμως ζει στην Ταϊλάνδη.