- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Νίκος Μουρατίδης: «Δουλεύω στην τηλεόραση για να χρηματοδοτώ τις εκδόσεις μου»

Ο Νίκος Μουρατίδης μιλά στο infokids.gr και αποκαλύπτει… το παιδί- καπετάν φασαρία που κρύβει μέσα του!

Είστε ταλαντούχος και πολυπράγμων. Ποια ιδιαίτερη παρόρμηση όμως σας ώθησε στο χώρο του βιβλίου;
Τα βιβλία τα λατρεύω από μικρό παιδί. Αλλά τότε δεν είχαμε όλα αυτά τα υπέροχα παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν τώρα. Τώρα βγάζω τα σπασμένα. Έφτιαξα τις εκδόσεις Τετράγωνο για να μπορώ να κυκλοφορώ όπως θέλω τα δικά μου βιβλία, αλλά και να εκδίδω νέους συγγραφείς που «τρώνε πόρτα» στους μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Την αγαπώ πάρα πολύ την νέα μου ενασχόληση.

Η μουσική κρύβει «παραμύθια» ή τα παραμύθια «μουσική»;
Η μουσική αν θέλετε την γνώμη μου υπάρχει παντού. Ακόμα και στην σιωπή. Στην ησυχία. Η μουσική προϋπάρχει όλων των τεχνών μέσα στον άνθρωπο, πόσο μάλλον στα παραμύθια, που είναι γεμάτα από αρμονία, μελωδία, φαντασία, χρώματα, αισθήματα και συναισθήματα.

Στο editorial των εκδόσεων Τετράγωνο γράφετε για την εκδοτική σας προσπάθεια: «Οι αγαθές προθέσεις μετράνε. Κι’ αν «σπάσω» τα μούτρα μου, δεν πειράζει…πάλι απ’ την αρχή, ξανά σε κάτι άλλο». Οι αγαθές σας προθέσεις «έπιασαν τόπο» στο χώρο του παιδικού αναγνώσματος;
Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνουμε «ταμείο». Αυτό που με ενδιαφέρει προς το παρόν είναι να βγάζω πολύ κομψά βιβλία, νέων ανθρώπων, νέων εικονογράφων με τέτοια ποιότητα, που να είμαστε όλοι περήφανοι. Είναι φυσικό τον πρώτο καιρό μέχρι να μάθουμε και να μας μάθουν να «μπούμε» λίγο μέσα, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε. Εδώ έρχεται το πολυπράγμων που αναφέρατε πιο πάνω. Δουλεύω στην τηλεόραση για να χρηματοδοτώ τις εκδόσεις Τετράγωνο.

Ποιο το κριτήριό σας για να προχωρήσετε στην έκδοση ενός βιβλίου; Τι πρέπει να διαθέτει για να σας ελκύει;
Φαντασία, μοντέρνα σκέψη και ανατρεπτική γραφή. Νέες ιδέες ή πολύ ωραίο γράψιμο που σε παρασύρει και τελειώνεις το βιβλίο απνευστί. Το ξέρετε ότι όταν διαβάζω το χειρόγραφο κάποιου παιδικού βιβλίου μεταμορφώνομαι σε παιδάκι για να το διαβάσω;

Ποιο βιβλίο θεωρούσατε «ενδιαφέρον» όταν ήσασταν παιδί;
Τα κλασικά γνωστά παραμύθια αλλά τα πιο αγαπημένα μου ήταν «Ο μικρός πρίγκιπας», «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» και «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ».

Στα «νανουρίσματα» της Μαρίας Κρητικού αναφέρεται:
«Όσο κι αν πέρασαν καιροί,
όσα κι αν πάνε χρόνια,
μάνες πάν’ απ’ τις κούνιες μας,
ακόμα τραγουδάνε»
Εσείς ασπάζεστε αυτή την άποψη; Ή μήπως τα πρόχειρα παραμυθάκια σε cd και οι ξενόφερτες τηλεοπτικές σαπουνόπερες έχουν αντικαταστήσει το χάδι της καληνύχτας;
Ευχαριστώ γι’ αυτήν την ερώτηση. Γι’ αυτό ακριβώς έβγαλα «Τα νανουρίσματα» της Μαρίας Κρητικού. Για να ξαναέρθει ο γονιός κοντά με το παιδί του. Να κλείσουν την τηλεόραση και τα video games για λίγο, λίγο πριν τον ύπνο και να πουν τα δικά τους. Νανουρίσματα σαν μια ευχή πάνω στο μαξιλάρι.

Πώς θα εικονογραφούσατε τη δική σας παιδική ηλικία, αν γινόταν παραμύθι;
Μ΄ ένα παιδί- καπετάν φασαρία, σε αλάνες, με πετροπόλεμο και κρυψώνες που δεν θα τις ήξεραν οι μεγάλοι.