- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ντο, ρε, μι, Φα..Σο…Λά…Δα

Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα βασικά παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Έχει καθιερωθεί  ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων.  Είναι επίσης ένα συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως την Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού. Στην Ελλάδα τη συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στο θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων (που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.

Συστατικά
1/2 κιλό φασόλια (Βιολογικής Καλλιέργειας)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 ώριμες ντομάτες ή 1/2 κουτί ντοματάκια
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
σέλινο (ρίζα και φύλλα)
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένες σε ροδέλες
Ρίγανη (προαιρετικά)
1 κούπα λάδι
Αλάτι
Πιπέρι 

Εκτέλεση
Αποβραδίς βάζουμε τα φασόλια σε μία λεκάνη με νερό να μουλιάζουν. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα φασόλια.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και ρίχνουμε τα φασόλια να βράσουν για 30 λεπτά περίπου.
Στραγγίζουμε τα φασόλια και βάζουμε στην κατσαρόλα 1 λίτρο περίπου νερό και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τα φασόλια, το κρεμμύδι (περασμένο ελαφρώς από το multi), τις ντομάτες, το σέλινο, τα καρότα, τις πιπεριές.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για όσο χρόνο χρειάζεται.
Προς το τέλος, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και τη ρίγανη. Αν χρειάζεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε ζεστό νερό.

Tip: Αν διαθέτουμε χύτρα βάζουμε όλα τα υλικά στη χύτρα και ρίχνουμε νερό ώστε να είναι επαρκώς καλυμμένα όλα τα υλικά, έτσι μειώνουμε το χρόνο βρασίματος, μόνο που προσθέτουμε το ελαιόλαδο μετά το βράσιμο, λίγη ώρα πριν σερβίρουμε. Συνοδεύεται από ελιές, διάφορα τουρσιά, καπνιστή ρέγγα, ταραμοσαλάτα ή άλλη σαλάτα εποχής.

 

Διατροφική Αξία Οσπρίων

Η οικογένεια των οσπρίων περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τη φάβα, τα κουκιά, τον αρακά, τα λούπινα, το λαθούρι, τα φασόλια της Λίμα κ.ά. Όλα τα όσπρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (350 θερμίδες/100 γραμ περίπου), αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, αμινοξέων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πρωτεΐνες των οσπρίων σε συνδυασμό με άλλες πρωτεΐνες ζωικής ή φυτικής προέλευσης καλύπτουν ικανοποιητικά τις ανάγκες του ανθρώπου σε απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης, τα όσπρια δεν περιέχουν νάτριο, με αποτέλεσμα να συστήνονται σε υπερτασικούς ασθενείς.