- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Οδηγός αγοράς παλτό

Είναι συνετό να αγοράζουμε παλτό στο τέλος της σεζόν, δηλαδή στις εκπώσεις. Πρόκειται για το ακριβότερο ρούχο της γκαρνταρόμπας και αυτό που περικλείει όλο του στιλ μας. Έτσι, πριν ερωτευθείτε ένα παλτό της μόδας, σκεφθείτε ότι αυτό το ρούχο θα σας ακολουθεί πολλά χρόνια και θα θέλετε να το φοράτε πάντα με την ίδια χαρά, σαν να το αγοράσατε χθες.

Πριν αποφασίσετε για το είδος που χρειάζεστε, δείτε πρώτα την καθημερινότητά σας. Αν μετακινείστε με μετρό, λεωφορεία κ.λ.π., τότε ένα σκουρόχρωμο είναι αυτό που σας βολεύει. Αν παίρνετε συχνά ταξί, χρειάζεστε ένα ημίπαλτο. Αν ταξιδεύετε σε κρύες περιοχές σας είναι απαραίτητο ένα παλτό με επένδυση για να σας κρατάει ζεστή.

Όλες οι αγορές μας πρέπει να γίνονται συνειδητά και με βάση τον τρόπο ζωής μας και όχι το τι είναι της μόδας. Τόσο τα παλτό όσο και τα βασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας μας (κοστούμι, ταγέρ, σακάκια) προστίθενται σταδιακά.

Μάλλινα


Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Το μάλλινο παλτό το φοράμε στις περισσότερες δραστηριότητές μας και με τους περισσότερους συνδυασμούς. Επενδύστε σε ένα ουδέτερο σκουρόχρωμο και φροντίστε να είναι αρκετά άνετο, ώστε να το φοράτε και πάνω από σακάκι, αν οι συνθήκες το απαιτούν. Επίσης δείξτε προσοχή στο μήκος, μια και πρέπει να καλύπτει τη φούστα που φοράτε. Μπορεί να είναι σταυρωτό, μονόπετο ή με ζώνη ανάλογα με το σωματότυπό σας.

Πουπουλένιο ή με επένδυση
Στην Ελλάδα δεν χρειαζόμαστε πληθώρα τέτοιων παλτό/μπουφάν, παρά μόνο για τις εξορμήσεις στην εξοχή, στο βουνό ή στα ταξίδια στο εξωτερικό. Μας κρατούν ζεστές τις κρύες μέρες και νύχτες και είναι ελαφριά. Τα πουπουλένια μπουφάν ή παλτό πρέπει να αγκαλιάζουν γλυκά το σώμα μας, να μπορούμε να τα φοράμε με πουλόβερ, αλλά να μην είναι και πολύ φαρδιά.

Με γούνινη επένδυση

Το κλασικό καστόρινο παλτό με τη γούνινη επένδυση που θα κληροδοτήσετε στις κόρες σας. Ένα παλτό που γίνεται μέλος της γκαρνταρόμπας μας εφόσον έχουμε αποκτήσει τα απαραίτητα.

Ναυτικό

Η casual εκδοχή του παλτό. Δεν αποτελεί βασικό κομμάτι αλλά είναι πάντα ευπρόσδεκτο και φοριέται υπέροχα με τζιν, δημιουργώντας χαλαρή διάθεση.

Καπαρντίνες

Βασικό, κλασικό και αξεπέραστο κομμάτι. Μια γκαρνταρόμπα δεν είναι ποτέ πλήρης χωρίς μια καπαρντίνα. Προτιμήστε εκείνες των οποίων το μήκος φτάνει στο γόνατο. Είναι πιο ευκολοφόρετες και ταιριάζουν με όλα.

Ανοιξιάτικα-φθινοπωρινά
Από ελαφρύ ύφασμα για τις ημέρες και τις νύχτες που δεν κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Γούνινα
Αν και υπερβολικές για το ελληνικό κλίμα, οι γούνες ανέκαθεν αποτελούσαν το απόλυτο φετίχ των γυναικών. Σήμερα κατασκευάζονται από οικολογικά και πληθώρα άλλων υλικών, παρολ’ αυτά δεν βγαίνουν συχνά από τη ντουλάπα μας. Καλύτερα να επιλέγατε ένα παλτό με γούνινες λεπτομέρειες στο γιακά ή/και στις μανσέτες.

Πηγή: “Το βιβλίο του στιλ” της Ιωάννας Σουλιώτη, Εκδόσεις Μίνωας