- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Οι γονείς αρνούνται να παραδεχθούν ότι τα παιδιά τους είναι παχύσαρκα

Η αγάπη του γονέα για το παιδί είναι τόσο δυνατή και ισχυρή που πολλές φορές οι γονείς παραβλέπουν ή ακόμα χειρότερα αρνούνται να παραδεχθούν και αποδεχθούν ορισμένες καταστάσεις που επιβαρύνουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ο οργανισμός «Mend» (Mind, Exercise, Nutrition, Do it!) και η ιστοσελίδα συμβουλευτικής γονέων Netmums, οι γονείς κάνουν συχνά το λάθος να μην αντιλαμβάνονται έγκαιρα αν τα παιδιά τους έχουν τάση προς την παχυσαρκία, ή είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Το θέμα δεν σταματά εδώ καθώς πολλοί είναι και οι γονείς που ενώ καταλαβαίνουν ότι το παιδί τους βρίσκεται στο χείλος της παχυσαρκίας αποφεύγουν ή σκοπίμως αποσιωπούν να συζητήσουν σχετικά με αυτό στο παιδί, φοβούμενοι ότι θα πληγώσουν το παιδί. Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί και το γεγονός ότι βάσει της έρευνας δύο στους τρεις γονείς φοβούνται ότι αν μιλήσουν στα παιδιά τους για το βάρος τους θα τους προκαλέσουν… διατροφικές διαταραχές. Το 37% των γονέων πιστεύουν ότι αν μιλήσουν στα παιδιά τους για το βάρος τους, αυτό θα επηρεάσει την ψυχολογία τους. Δύο στους πέντε το έχουν δοκιμάσει, αλλά οι μισοί από αυτούς που είχαν ένα υπέρβαρο παιδί δήλωσαν ότι ήταν «άδικος κόπος».

Οι περισσότεροι γονείς μάλιστα επιλέγουν λανθασμένα να «ζυγίζουν» τα παιδιά τους με το «μάτι» συγκρίνοντάς τα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους ή με τους φίλους τους, αντί να τα ζυγίζουν κανονικά ή να επισκέπτονται κάποιον ειδικό διατροφολόγο εάν αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τρίτα των γονέων δήλωσαν ότι χρειάζονται υποστήριξη για να μιλήσουν στα παιδιά τους για το θέμα των κιλών τους, ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το εξωφρενικό 85% για εκείνους που έχουν παχύσαρκα παιδιά.

«Όσο δύσκολο κι αν είναι να μιλήσει κανείς γι’ αυτό το θέμα στα παιδιά του, η επιμονή και η συνεργασία στην απόκτηση υγιεινών διατροφικών προτύπων οδηγεί σε… πιο χαρούμενα και υγιή παιδιά» δηλώνει κατηγορηματικά η Siobhan Freegard από το Netmums.