Οι μαθητές Πάνε Σινεμά!


Tο Πάμε Σινεμά; είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο και γενικότερα με τον πολιτισμό. Η ιδέα υπήρχε ήδη από το 2000 και μάλιστα υλοποιήθηκε για τέσσερα χρόνια, οπότε και το 2004, σταμάτησε, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό. Φέτος, το «Πάμε Σινεμά;» επανεμφανίζεται, μεταφέροντας την αγάπη και αισιοδοξία των ανθρώπων που το έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή -πολλοί σκηνοθέτες και καλλιτέχνες συμμετέχουν ενεργά σε αυτό- έχοντας ως σκοπό την ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή που η εικόνα έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, μεταφοράς γνώσης και επικοινωνίας, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Το Πάμε Σινεμά; σε αυτή την πρώτη φάση και μέχρι τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς θα απευθύνεται σε μαθητές σχολείων από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Βοιωτία και την Εύβοια, με στόχο την επόμενη σχολική χρονιά να αγκαλιάσει ξανά τους μαθητές όλης της επικράτειας.
Το κόστος συμμετοχής των μαθητών για το σύνολο του προγράμματος προσδιορίστηκε στα 6 ευρώ ανά μαθητή/μαθήτρια. Οι Δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης ανέλαβαν επιπλέον την πρωτοβουλία να υποστηρίξουν την δωρεάν συμμετοχή στο πρόγραμμα εκείνων των μαθητών/μαθητριών που η οικονομική τους κατάσταση δεν θα τους επέτρεπε να συμμετέχουν.


Οι στόχοι του «Πάμε Σινεμά;» είναι:
• να φέρει σε επαφή τους μαθητές με την τέχνη του κινηματογράφου
• να προσφέρει στους μαθητές τη μέθοδο να αντιμετωπίσουν την εικόνα ως γλώσσα
• να υπογραμμίσει τη δυνατότητα και την αναγκαιότητα της κριτικής προσέγγισης των οπτικοακουστικών προϊόντων
• να συμβάλλει στη δημιουργία δύσπιστων θεατών και, τελικά, υποψιασμένων πολιτών

Συμμετοχή Δημοτικών σχολείων & Γυμνασίων-Λυκείων

Έχουν σχεδιαστεί δύο εφαρμογές του προγράμματος, με κοινή δομή και προσανατολισμό αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο, μία για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και μία για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί με το τέλος της σχολικής χρονιάς, ενώ από τη νέα σχολική χρονιά θα μπει σε εφαρμογή ταυτόχρονα με την έναρξή της.
Παράλληλα, δημιουργούνται καλλιτεχνικά κινηματογραφικά εργαστήρια για τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο «Πάμε Σινεμά;». Σε κάθε σχολείο οργανώνεται μια ομάδα έως 20 μαθητών για τα Δημοτικά και οκτώ (8) – δεκαπέντε (15) μαθητών για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, οι οποίοι ξεκινώντας από τη συγγραφή του σεναρίου και φτάνοντας μέχρι το τελικό μοντάζ, με την παροχή από το «Πάμε Σινεμά;» της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής (κάμερες, ηχητικός εξοπλισμός, φώτα, μοντάζ) και με την καθοδήγηση επαγγελματιών σκηνοθετών, κάνουν μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα μια πεντάλεπτη ταινία. Οι κινηματογραφικές ειδικότητες μοιράζονται σε όλα τα μέλη της κάθε ομάδας, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των εργασιών του γυρίσματος και του μοντάζ μιας ταινίας.
Όλες αυτές οι ταινίες θα προβληθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς στο «5ο Φεστιβάλ Mαθητικών Tαινιών – Πάμε Σινεμά;», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαϊου και θα μεταδοθεί σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και οι δύο αίθουσες θα είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με δορυφορική σύνδεση.

Kαλλιτέχνες, αθλητές, δημοσιογράφοι συμμετέχουν και στηρίζουν το «Πάμε Σινεμά;»

Λάκης Λαζόπουλος
Έχω ζήσει την ιστορία του «Πάμε Σινεμά;». Εύχομαι σ’ όσους συμμετέχουν, να μην αφήσουν αυτό το όνειρο να μείνει στα ντουλάπια, στα συρτάρια… σαν ένα βραβείο της νεότητας, αλλά να κυνηγήσουν αυτή τη βαθύτερη αιτία που τους οδήγησε να κάνουνε το φιλμάκι τους και να το κάνουνε πιο μεγάλο, πιο μεγάλο, πιο μεγάλο… πιο ουσιαστικό. Είμαι σίγουρος ότι κάποιο από αυτά τα παιδιά του σήμερα θα είναι ένας πολύ μεγάλος του κινηματογράφου αύριο. Πάμε Σινεμά;

Εβελίνα Παπούλια
Πάμε Σινεμά λοιπόν! μία ευφάνταστα υλοποιημένη ιδέα. Το Πάμε Σινεμά είναι ένας υπέροχος θεσμός. Έχω δει ταινίες των παιδιών και είμαι ενθουσιασμένη από αυτό που είδα. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά καλή επιτυχία, κι αν κάποιοι θέλουν να το κάνουν επάγγελμα να το προσπαθήσουνε, γιατί τους χρειαζόμαστε. Ένα μεγάλο μπράβο και στα παιδιά, αλλά και στο Πάμε Σινεμά!

Σταύρος Θεοδωράκης
Πάμε Σινεμά; γιατί και στο σινεμά όπως άλλωστε και στην τηλεόραση και στη ζωή, σημασία έχει ποιους συναντάς! Η σημερινή ασχημούλικη τηλεόραση έχει ανάγκη από αμφισβήτηση. Κι αυτή η αμφισβήτηση μπορεί να προέλθει μόνο από γυμνασμένους πολίτες. Από ανθρώπους που ξέρουνε λίγο τι σημαίνει τηλεόραση, τι σημαίνει σινεμά, τι σημαίνει εικόνα.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Λες να υπάρχει ένας Τζουζέπε Τορνατόρε σε κάθε γωνιά της Ελλάδος; Σε κάθε σχολείο;

Άκης Σακελλαρίου
Πάμε Σινεμά;. Η πραγματική avant garde του ελληνικού κινηματογράφου. θα μπορούσε το Πάμε Σινεμά; να γίνει κάποια στιγμή ένα διεθνές, ίσως, Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών.

Παναγιώτης Γιαννάκης
Παιδιά, Πάμε Σινεμά; Θα σας αρέσει!!!

Παύλος Τσίμας
Πόσες φορές τον χρόνο Πάμε Σινεμά; Πολλές! Αλλά νομίζω η καλύτερη είναι όταν μας πάνε σινεμά οι κινηματογραφιστές από τα σχολεία της χώρας!

Θοδωρής Αθερίδης
Το σινεμά βλάπτει σοβαρά την υγεία σας!!! Παρακολουθώ το Πάμε Σινεμά; από την πρώτη χρονιά που έγινε, και πιστεύω ότι αυτή η ιστορία μεταξύ σοβαρού και αστείου είναι πολύ σημαντική, διότι τα παιδιά μέσα από ένα χαβαλέ έρχονται σε επαφή με την υγιή πλευρά της δημιουργίας. Δηλαδή κάνουν κάτι δημιουργικό, καλλιτεχνικό, αλλά το κάνουν σαν παιχνίδι. Κάποιοι από αυτούς θα αρρωστήσουνε με αυτό το αντικείμενο και θα βρουν το δρόμο τους!

Σμαράγδα Καρύδη
Κάνες. Το καλύτερο Φεστιβάλ που έχω πάει ποτέ. Μετά το Πάμε Σινεμά;!

Δημήτρης Κουρούμπαλης
Είναι εξαιρετική η προσπάθεια και στηρίζεται όλη στα παιδιά, σε εσάς. Και μπορείτε να τα κάνετε όλα σπουδαία. Καλή τύχη. Παιδιά, κάντε τους πίνακες οθόνες!

Ρένος Χαραλαμπίδης
Καλύτερα ανεπίδεκτος μαθήσεως, παρά ανεπίδεκτος κινηματογραφήσεως!

Σάκης Μπουλάς
Παιδιά Πάμε Σινεμά γιατί χανόμαστε!!!

Ναταλία Δραγούμη
Πάμε Σινεμά!!! Πάμε Σινεμά; που έχουν κάνει τόσες ωραίες ταινίες τα παιδιά!!!

Νίκος Περάκης
Μάθε Σινεμά. Μάθε Σινεμά!!!

Γιάννης Ζουγανέλης
Οι μαθητές πάνε σινεμά κι εμείς πρέπει να Πάμε Σινεμά μαζί τους. Εγώ πήγα σινεμά με τους μαθητές και εξεπλάγην πραγματικά. Είδα ανθρώπους που σκέφτονται, που έχουν αίσθηση της δημιουργίας, παράγουν έργο, παίζουν με την τέχνη, κάνουν κριτική που σημαίνει πως έχουν κρίση, είναι ερωτευμένοι, αγαπούν τη ζωή, αγαπιούνται μεταξύ τους, συνεργάζονται και Πάνε Σινεμά. Λοιπόν να βοηθήσουμε ολοι εμείς αυτός ο θεσμός να σκίσει!!

Και οι:
Ντίνος Αυγουστίδης, Διονύσης Τσακνής, Δημήτρης Μενούνος, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Ορφέας Αυγουστίδης, Πόπη Τσαπανίδου, Γιώτα Φέστα.