Οι παρενέργειες της τηλεόρασης στα μικρά παιδιά

Μπορεί οι τηλεοράσεις και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να έχουν μπει για τα καλά ακόμη και στη ζωή των 2χρονων παιδιών, όμως οι ερευνητές στην Αμερική έχουν αρχίσει προ πολλού να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τραγικά αποτελέσματα της υπερέκθεσης των παιδιών στην τηλεόραση. Μάλιστα, ενοχοποιούν ακόμη και τα προγράμματα εκείνα, τα οποία κατά τους παραγωγούς έχουν δημιουργηθεί για εκπαιδευτικό σκοπό.
“Οπτικοακουστικό υλικό είτε παίζει στο παρασκήνιο είτε είναι σχεδιασμένο ως εργαλείο εκμάθησης για νήπια, ενδέχεται να έχει παρενέργειες” αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, για να προσθέσει “Υλικό προορισμένο για παιδιά μπορεί να είναι διασκεδαστικό γι’ αυτά, δεν πρέπει όμως να προωθείται στην αγορά ως εκπαιδευτικό υλικό”. Τα στατιστικά στοιχεία φανερώνουν ότι ένα νήπιο σήμερα καταναλώνει περισσότερες από 2 ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, ενώ οι έρευνες που καταγράφονται από το 1999 μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ένα παιδί προνηπιακής ηλικίας δεν καταλαβαίνει καν τι συμβαίνει στην οθόνη. Η χρήση τηλεόρασης μάλιστα κατά άις βραδινές ώρες επιτείνει προβλήματα διαταραχής ύπνου, ενώ γενικά η τηλεθέαση συνδέεται άμεσα με την καθυστερημένη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.

Επίσης, υπολογίζεται ότι 62% των εκπομπών που παρακολουθούν οι νέοι περιέχει κάποιας μορφής βία, το 26% περιλαμβάνει χρήση όπλων, το 38% επιθετική συμπεριφορά από ελκυστικούς ήρωες, ενώ σχεδόν το 75% των βίαιων πράξεων δεν συνοδεύεται από κριτική, από τιμωρία ή αισθήματα ενοχής των ηρώων. Το αποτέλεσμα είναι τα ίδια τα παιδιά στη συνέχεια να παρουσιάζουν φαινόμενα αυξημένης βίας και επιθετικότητας, ενώ άλλο αρνητικό αποτέλεσμα είναι η απευαισθητοποίηση και η μείωση της συμπόνοιας που θα μπορούσαν να αισθανθούν για τον άλλο.