Οι φαλακροί βρίσκουν ευκολότερα δουλειά

Αν έως σήμερα κάνατε παράπονα για τα λιγοστά μαλλιά σας, ήρθε η ώρα να το θεωρήσετε ένα ακόμα προσόν! Αμερικανική έρευνα απέδειξε ότι οι φαλακροί άντρες θεωρούνται από τους περισσότερους ανθρώπους πιο κυριαρχικοί, πιο αθλητικοί, πιο ηγετικοί άνδρες από εκείνους που έχουν πλούσια κόμη.  Οι εργοδότες φαίνεται να  προτιμούν τους φαλακρούς και να τους εμπιστεύονται περισσότερο.

Οι ερευνητές έκαναν μια σειρά από πειράματα και διαπίστωσαν ένα παράδοξο: Ενώ οι ίδιοι οι τελείως φαλακροί άνδρες έχουν μάλλον χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι άλλοι τους αντιμετωπίζουν με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο.

Μάλιστα, όσοι παίρνουν την μεγάλη απόφαση και ξυρίζουν το κεφάλι τους, βλέπουν το «προφίλ» τους να βελτιώνεται στον κοινωνικό περίγυρό τους. Σύμφωνα με τον Μάνες, «οι αντιλήψεις για τις ηγετικές ικανότητες και τα σχετικά γνωρίσματα όπως το κυριαρχικό πνεύμα, μπορούν να αναδυθούν από ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, που δεν σχετίζονται καθόλου στην πραγματικότητα με την ίδια την ικανότητα ηγεσίας».

Τα πειράματα (με την επίδειξη σε μια ομάδα εθελοντών των σχετικών φωτογραφιών ανδρών με ή χωρίς μαλλιά) έδειξαν ότι οι απολύτως φαλακροί άνδρες «βαθμολογούνται» από τους άλλους ως πιο αρρενωποί και δυνατοί από τους υπόλοιπους άνδρες και μάλιστα ψηλότεροι (κατά περίπου δυόμισι εκατοστά) από το πραγματικό ύψος τους. Ακόμα οι τελείως φαλακροί θεωρούνται ικανοί να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή και εξουσία στους γύρω τους.

Υπάρχει πάντως και μια αρνητική πλευρά. Οι άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια αξιολογούνται λιγότερο ελκυστικοί και πιο μεγάλοι σε ηλικία (αν και ακόμα και σε αυτόν τον τομέα, οι τελείως φαλακροί υπερτερούν σε σχέση με όσους άνδρες έχουν αραιά μαλλιά).

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ