- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός μπορεί να βλάψει;

Επιβλαβής για το μωρό μπορεί να αποβεί ο αποκλειστικός θηλασμός το πρώτο εξάμηνο. Από το 2001 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε συμβουλεύσει επίσημα τις μητέρες σε όλον τον κόσμο να θηλάζουν τα μωρά τους αποκλειστικά για έξι μήνες, αντίληψη την οποία έρχεται να αμφισβητήσει νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Ο απογαλακτισμός θα πρέπει να ξεκινά αρκετά πριν από το εξάμηνο, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, υπό την παιδίατρο Μέρι Φιούτρελ του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού του University College του Λονδίνου (UCL), υποστηρίζουν ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για τόσους μήνες μπορεί να βλάψει το νήπιο και δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες το πολύ και ο απογαλακτισμός θα πρέπει να ξεκινά αρκετά πριν από το εξάμηνο.

Στερεά τροφή
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στη επιθεώρηση «British Medical Journal», τα νήπια θα πρέπει να λαμβάνουν και άλλη στερεά τροφή (ακόμα και κρέας), εκτός από το μητρικό γάλα, πριν από τους έξι μήνες.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, εάν ο απογαλακτισμός καθυστερήσει, το νήπιο διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικών αλλεργιών και έλλειψης σιδήρου, ενώ μπορεί να υποφέρει από περισσότερους πόνους στην κοιλιά.

Οι ερευνητές, οι οποίοι προέρχονται από διάφορα παιδιατρικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα της «γηραιάς Αλβιόνας», σημείωσαν ότι συμφωνούν με τις οδηγίες του ΠΟΥ, όμως μόνο για την περίπτωση των αναπτυσσόμενων χωρών, όπου η πρόσβαση σε καθαρό νερό και ασφαλή τροφή είναι περιορισμένη.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr