- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ο Αστερίξ «παρουσιάζει» τα εκθέματα της ρωμαϊκής περιόδου της Θεσσαλονίκης

«Βρισκόμαστε στο 50 π.Χ. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό ρωμαϊκή κατοχή… Όλη; Όχι. Ένα χωριό ανυπότακτων Γαλατών αντιστέκεται ακόμη…». Έτσι ξεκινά κάθε ιστορία του «Αστερίξ» εδώ και 50 χρόνια, από τις 29 Οκτωβρίου του 1959….

Ο 50άρης Αστερίξ μιλάει «σαν ίσος προς ίσον» με τα ρωμαϊκά αγάλματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Υπόγεια αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Κινούμενα πάνελ, προθήκες, μια βιντεο-οθόνη (μπροστά της κάθονται δεκάδες παιδιά), μια γυάλινη προθήκη και στο εσωτερικό της λίγα από τα πρωτότυπα τεύχη του «Αστερίξ» και μια γκρίζα παλιά γραφομηχανή Royal με μια σημείωση: «Είμαι η γραφομηχανή που με τη βοήθεια μου ο Rene Goscinny έγραψε τις περισσότερες ιστορίες του Αστερίξ».

Είναι η πρωτότυπη έκθεση για τα 50ά γενέθλια του περίφημου γαλλικού κόμικς που συνδιοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Έτσι ξεκινά κάθε ιστορία του «Αστερίξ» εδώ και 50 χρόνια, από τις 29 Οκτωβρίου του 1959. Ήταν τότε που για πρώτη φορά οι χάρτινοι ήρωες του γαλατικού χωριού βγήκαν στον κόσμο μέσα από τις σελίδες του γαλλικού περιοδικού «Pilote», χάρη στα κείμενα του Rene Goscinny και τον χρωστήρα του Albert Uderzo.
Σε λιγότερο από μισό αιώνα, οι περιπέτειες του Γαλάτη ήρωα έκαναν το γύρο του κόσμου κυκλοφορώντας σε 34 άλμπουμ, που μεταφράστηκαν σε 107 γλώσσες και διαλέκτους (ακόμα και αρχαία ελληνικά, αλλά και στην κρητική και την ποντιακή διάλεκτο) σε 325 αντίτυπα.
Τα 50 χρόνια «ζωής» του Γαλάτη ήρωα κόμικς έγιναν η αφορμή για τη μεγάλη πρωτότυπη έκθεση, που διοργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Διοργανωτές της έκθεσης είναι το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, αλλά και η εταιρεία «Μαμούθ Κόμικς» (εκδότρια εταιρεία των εντύπων του Αστερίξ στην Ελλάδα).
Στην έκθεση προτείνεται -από το μουσειολογικό σχεδιασμό της- μια μορφή συνομιλίας του Γαλάτη ήρωα του 1ου π.Χ. αιώνα με τα εκθέματα της ρωμαϊκής περιόδου της πόλης της Θεσσαλονίκης. Έτσι, δίπλα στα αγάλματα, τις προτομές των Ρωμαίων αυτοκρατόρων και τα άλλα εκτιθέμενα ευρήματα, ο μικρόσωμος ανυπότακτος Γαλάτης θα εμφανίζεται ως σχολιαστής και παράλληλα θα ενημερώνει τον επισκέπτη μέσα από τη δική του εκδοχή για την ιστορία της ρωμαϊκής κατοχής στην πόλη. Στην ίδια έκθεση θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά, και τεύχη του γαλλικού περιοδικού «Pilote» καθώς και η γραφομηχανή του Ρενέ Γκοσινύ (κειμενογράφου του Αστερίξ) από τη συλλογή του Μουσείου Κόμιξ της πόλης Αγκουλέμ της Γαλλίας.
«Επιτέλους μπορούμε να γελάσουμε με τον εαυτό μας, όσο και με τους προγόνους. Στον Αστερίξ, η ιστορία δεν είναι σχολική αποστήθιση, το παρελθόν δεν είναι απροσπέλαστο, είναι εδώ και είναι απόλαυση», τονίζει η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη. Ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Ζυλιέν Κιαπόνε – Λουκέζι δήλωσε ενθουσιασμένος για τη μουσειολογική προσέγγιση της έκθεσης με το διάλογο, που αναπτύσσει ο «χάρτινος» ήρωας με την αρχαιότητα.

Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μαν. Ανδρόνικου 6 Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο: 2310 830.538