- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

«Ο Γύρος του Κόσμου με 80 Βιβλία»: Η νέα νεανική εκπομπή της ΕΤ1

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο της προσφοράς του στους νέους, ανέλαβε τη δημιουργία της νεανικής τηλεοπτικής εκπομπής αφιερωμένη στο βιβλίο « Ο Γύρος του Κόσμου με 80 Βιβλία». Η εκπομπή έχει 26 επεισόδια διάρκειας 30 λεπτών και θα προβάλλεται αρχής γενομένης από το Σάββατο 24 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 16.30 στην ΕΤ1. Δημιουργήθηκε από νέους καλλιτέχνες και απευθύνεται στους εφήβους που διαβάζουν και θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το βιβλίο.

Στο πλαίσιο της εκπομπής παρουσιάζονται επιλεγμένα βραβευμένα βιβλία που μέσα από την αφήγηση οδηγούν τους τηλεθεατές να γνωρίσουν τον κόσμο εκτός Ελλάδας. Στα 26 επεισόδια προβάλλονται πολλά κλασικά βιβλία που έχουν διαβαστεί από γονείς και παιδιά και μπορούν να συζητηθούν στην οικογένεια, στις παρέες και στο σχολείο.

Η εκπομπή συνδυάζει με νεανικό και ανάλαφρο ύφος την υπόθεση του βιβλίου με βασικές πληροφορίες για τόπους, συγγραφείς, εκδότες και εικονογράφους. Η ιστορία που αφηγείται το βιβλίο αναμειγνύεται με τα σκηνικά ευρήματα και τις απόψεις των αναγνωστών. Παράλληλα συνοδεύεται από ιδιότυπους διαγωνισμούς που μπορεί κανείς να παρακολουθεί στη διεύθυνση 80BIBLIA.IME.gr. [2]Εκεί οι τηλεθεατές καλούνται να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους πάνω σε βιβλία που έχουν διαβάσει και αν βρουν τη σωστή απάντηση, μπορούν να διαλέξουν ένα βιβλίο – δώρο από τη βιβλιοθήκη του «Ελληνικού Κόσμου». [2]

Το βιβλίο του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» που αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για τον τίτλο της εκπομπής, αποτελεί το θέμα του πρώτου επεισοδίου. Ο Ιούλιος Βερν, ο συγγραφέας που διαβάστηκε από χιλιάδες παιδιά σε όλες τις εποχές, αποκαλύπτει ένα κόσμο μαγικό και κάνει τους αναγνώστες να ονειρευτούν ταξίδια μακρινά και τολμηρά.

Στην πρώτη εκπομπή ο κεντρικός ήρωας, Φιλέας Φογκ ξεκινά το ταξίδι του για το γύρο του κόσμου με αντίπαλό του το χρόνο και βάζει ένα στοίχημα με κίνδυνο να χάσει όλη του την περιουσία. Τον ακολουθεί ο πιστός του υπηρέτης Πασπαρτού και χρησιμοποιώντας όλα τα μεταφορικά μέσα της εποχής αρχίζουν τη μεγάλη περιπέτεια. Ταξιδεύοντας με ελέφαντες, ατμόπλοια, τρένα περνούν από την Ευρώπη στην Ασία, την Αφρική και την Αμερική για να καταλήξουν και πάλι στο Λονδίνο νικητές του μεγάλου στοιχήματος.

Κατά το διαγωνισμό της εκπομπής οι τηλεθεατές καλούνται να υπολογίσουν το χρόνο του παγκόσμιου ταξιδιού, παρακολουθώντας τους διαφορετικούς τρόπους ταξιδιού και τα μέσα συγκοινωνίας της εποχής.

Το τρεις συντελεστές

Παίζουν οι Ηθοποιοί:
Γιώργος Νούσης
Αλέξανδρος Κεϊβανάη
Γιούργκεν Κυριάκη
Αλέξανδρος Λασκαράτος
Νεφέλη Μαϊστράλη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Καλλιτεχνική επιμέλεια : Σοφία Σπυράτου
Παρουσιαστές: Τεύκρος Μιχαηλίδης Γιώργος Νούσης
Σενάριο : Νίκος Πατηνιώτης – Άγγελος Κοβότσος – Ελένη Φιλιούση
Σκηνικό : Ανδρέας Αγγελιδάκης
Εκπαιδευτική σύμβουλος : Ειρήνη Βοκοτοπούλου
Έρευνα : Αντιγόνη Βιντιάδη
Διεύθυνση φωτογραφίας : Μάριος Φραντζελάς
Μουσική επιμέλεια : Αλέξανδρος Μάντζαρης
Κοστούμια : Ιωάννα Ζαφειροπούλου
Μοντάζ – Γραφικά : Κοσμάς Φιλιούσης
Σκηνοθεσία : Χλόη Μάντζαρη