- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ο καλύτερος James Bond στη μεγάλη οθόνη!

Η τελευταία αποστολή του Bond στην Τουρκία δεν έχει καθόλου καλή κατάληξη και μερικοί από τους πιο σημαντικούς μυστικούς πράκτορες του κόσμου εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Τα γραφεία της MI6 δέχονται βομβιστική επίθεση και η M (Judi Dench), υπό καθεστώς πίεσης και αμφισβήτησης από τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφάλειας, Mallory(Ralph Fiennes), αναγκάζεται να λάβει δραστικά μέτρα. Η MI6 απειλείται από μέσα και απ’ έξω και η M δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν άλλο, εκτός από τον Bond. O 007 βυθίζεται στο σκοτεινό παρελθόν, με μόνη βοηθό την πράκτορα Eve, (Naomie Harris) για να ακολουθήσει τα ίχνη του μυστηριώδους Silva (Javier Bardem), τα κίνητρα του οποίου πρέπει να ανακαλύψει.

Ατσαλάκωτος και με το απαράμιλλο στιλ που τον χαρακτηρίζει, ο James Bond ή κατά κόσμον Ντάνιελ Κρεγκ, κατάφερε να ενσαρκώσει τον δημοφιλή πράκτορα μοναδικά. Πιο απλός και πιο σύγχρονος κερδίζει τις εντυπώσεις χωρίς να διαθέτει κλασική ομορφιά αλλά πρωτότυπη γοητεία και τεράστιες δόσεις αυτοπεποίθησης.

Και ο σκηνοθέτης κέρδισε τις εντυπώσεις και πήρε τα εύσημα από τους απανταχού κριτικούς κινηματογράφου. Το εγχείρημα πέτυχε. Ο 47χρονος Σαμ Μέντες, ο βραβευμένος με Όσκαρ («American Beauty», 1999), δημιουργός μεγάλων επιτυχιών («Ο Δρόμος της Επανάστασης», «Ο Δρόμος της Απώλειας») , τόλμησε και κατάφερε «να αποδομήσει το είδος για να το ξαναφτιάξει από την αρχή».

Αυτός ο 007 κάνει τα πιο αιρετικά πράγματα που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί: δεν χρησιμοποιεί κανένα από τα παράξενα γκάτζετ και τα περίπλοκα όπλα του παρελθόντος- ένα κάπως πιο σύνθετο πιστόλι βρίσκεται στα χέρια του και αυτό όμως το χάνει κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής. Δεν οδηγεί ούτε υπερσύγχρονα αυτοκίνητα ούτε παράξενες ιπτάμενες μηχανές των τελευταίων ταινιών. Σε αντίθεση, πηγαίνει στο παρελθόν και ξαναβρίσκει την κλασική Άστον Μάρτιν DB5.

Το «Skyfall» είναι η ταινία με τις λιγότερες σκηνές δράσης από όλες τις προηγούμενες. Κι όμως – η ουσία της κατασκοπευτικής πλοκής και της αγωνίας παραμένει αναλλοίωτη. Το «Skyfall» είναι το ίδιο περιπετειώδες όπως και οι καλύτερες ταινίες Μποντ.

Η Τόνια Σωτηροπούλου, τέλος, η μόνη Ελληνίδα Μποντ γκερλ εμφανίζεται μεν ελάχιστα στην ταινία (για την ακρίβεια σε τρία σύντομα πλάνα), είναι όμως πανέμορφη, εντυπωσιακή και σέξι.