«Ο Παπουτσής και ο Καλικάντζαρης!» – συνέντευξη με τους δημιουργούς

Η Ομάδα Θεάτρου Κούκλας ArtooPaspartoo υποδέχεται τα Χριστούγεννα με μια νέα παράσταση που θα μας διασκεδάσει όλους! Από την Κυριακή 20/11/2011 και κάθε Κυριακή πρωί, ως και 18/12/2011 στις 12.00 μμ!

«Ο Παπουτσής και ο Καλικάντζαρης» είναι το χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι που μέσα από αστείες αλλά και τρυφερές στιγμές μας θυμίζει την αξία της προσφοράς και τη δύναμη της αγάπης!

«Ο Παπουτσής και ο Καλικάντζαρης» είναι βασισμένο στο παραμύθι των Αδελφών Γκριμ «Ο παπουτσής και τα ξωτικά!»

Η Σταυριάννα Κουσκουβελάκου και ο Σπύρος Καρράς, της Ομάδας Θεάτρου Κούκλας ArtooPaspartoo , με ευαισθησία και αγάπη, «δημιούργησαν» τον δικό τους Παπουτσή και τον Καλικάντζαρη, προκειμένου να μιλήσουν στις καρδιές μας!
Ας τους κάνουμε λοιπόν μερικές ερωτήσεις για να μάθουμε περισσότερα πράγμτα για αυτή την τόσο ωραία παράσταση.

– Πώς επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο; Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά;
“Εμπνευσή μας στάθηκε το παραμύθι των αδερφών Γκρημ “Ο παπουτσής και τα ξωτικά”. Ετσι δημιουργήσαμε μια δική μας ιστορία για έναν παπουτσή, ένα επάγγελμα που σιγά σιγά εκλείπει στην εποχή μας, μιας και ο υπερκαταναλωτισμός ωθεί τον άνθρωπο στην επιλογή της αγοράς και όχι της “επισκευής” παλιών και αγαπημένων του αντικειμένων. Αυτό έχει για μας μια βαθύτερη έννοια. Ηταν πολύ όμορφο που κάποτε οι άνθρωποι κρατούσαν ένα παιχνίδι από την παιδική τους ηλικία, συντηρούσαν κάποιο αγαπημένο ρούχο ή ένα ζευγάρι παπούτσια, τα αντικείμενα είχαν συναισθηματική αξία συνυφασμένα με εμπειρίες και αναμνήσεις.

Όσον αφορά την σύζυγο του αγαθού κυρ-Πετρή του παπουτσή, αυτός ο ίδιος ο υπερκαταναλωτισμός, την ωθεί να σκέφτεται μόνον τον εαυτό της, τις αυξημένες ανάγκες της
για πράγματα ανούσια και περιττά. Η κυρα -Κλημεντίνη αρνείται να χαρίσουν τα παπούτσια που έχουν μείνει ξεχασμένα στο μαγαζάκι τους σε ανθρώπους που τα χρειάζονται και τα έχουν ανάγκη, και προσπαθεί να πείσει τον συζυγό της να τα πουλήσουν με μοναδικό στόχο το υλικό κέρδος και τίποτε άλλο.

Θα θέλαμε να αγαπήσουν τα παιδιά αλλά και η μεγάλοι την έκφραση του παπουτσή. “Σημασία έχει όταν έχουμε κάτι που μπορούμε να το προσφέρουμε, να το προσφέρουμε με την καρδιά μας, και όχι να κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας…”

– Περιγράψτε μας τις κούκλες, τους ήρωες που συμμετέχουν στην παράσταση.
Η παράσταση μας ταξιδεύει λίγα χρόνια πίσω σε ένα μικρό τσαγκαράδικο. Ο κυρ Πετρής ο παπουτσής, είναι ένας πολύ γλυκός χαρακτήρας, αγαθός και πονόψυχος,
εύπιστος και υπομονετικός. Αγαπάει πολύ τους ανθρώπους και τους συμπονά, είναι πάντα έτοιμος να προσφέρει και να μοιραστεί το υστέρημά του, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς δεύτερη σκέψη. Η σύζυγός του η κυρα Κλημεντίνη, δεν είναι έτσι. Θέλει να είναι σε όλα η καλύτερη, και δυστυχώς αυτό το στηρίζει στα υλικά αγαθά. Θέλει να έχει τα πρωτεία στον στολισμό του μαγαζιού τους, να φοράει το ομορφότερο και ακριβότερο φόρεμα στην γιορτή των Χριστουγέννων, θέλει να εκμεταλευτεί την ευκαιρία να πουλήσει
τα παπούτσια που στο κάτω κάτω δεν της ανήκουν, με μοναδικό στόχο το κέρδος. Στο βάθος της όμως δεν είναι κακιά. Στην καρδιά της υπάρχει η αγάπη αλλά έχει κρυφτεί πίσω από τον υπερκαταναλωτισμό και την προσκόλληση στα υλικά αγαθά. Αυτήν την καλή της πλευρά, φέρνει στην επιφάνεια ένα παραμυθένιο πλάσμα, ένας μικρός
και γλυκούλης καλικαντζαράκος που αποφασίζει να ανακόψει τα πονηρά της σχέδια. Της σκαρώνει διασκεδαστικές φάρσες, την πειράζει, αλλά ξεπερνώντας τις δυνάμεις του και με την βοήθεια των παιδιών, της προσφέρει ένα μαγικό θέαμα που την συγκινεί και της θυμίζει την δύναμη της προσφοράς και της αγάπης.”

– Ποιο σημείο του έργου σάς δυσκόλεψε;
Η δυσκολία πάντα σε ένα έργο που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά είναι να απλοποιήσει κάποιος τα νοήματα, να μπορέσει να περάσει με άμεσο και ψυχαγωγικό τρόπο το μήνυμά του. Στόχος μας ήταν επίσης, να “γρατζουνήσουμε” και τις καρδιές των μεγάλων, να τους θυμίσουμε πράγματα λίγο πολύ ξεχασμένα, μιας και ο αγώνας που δίνουν στην ζωή κάποιες φορές τους απομακρύνει από την αγνότητα και το παραμύθι.
Νομίζω ότι τα έχουμε καταφέρει και στις δύο περιπτώσεις μιας και έχουμε την χαρά να ακούμε το γέλιο και τον ενθουσιασμό των παιδιών κατά την διάρκεια της παράστασης, αλλά μας χαροποιεί εξίσου και η συγκίνηση που διακρίνουμε στα μάτια των μεγάλων. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ.

– Γιατί πιστεύετε ότι θα αγαπήσουν οι μικροί και μεγάλοι θεατές την παράσταση;
Οι μικροί μας φίλοι πιστεύουμε ότι θα την αγαπήσουν αυτήν την παράσταση, γιατί θα ταυτιστούν με τον μικρό καλικατζαράκο, με τις καλοπροαίρετες ζαβολιές του και μιας και ζητάει και τη βοήθειά τους στην παράσταση, συμμετέχουν ενεργά και τα παιδιά στην εξέλιξή της. Ετσι νιώθουν την ικανοποίηση ότι έβαλαν και αυτά το λιθαράκι τους σε μιά τόσο δύσκολη αποστολή: να αλλάξουν την Κυρα-Κλημεντίνη, να την κάνουν έναν καλύτερο άνθρωπο, και να ζεστάνουν την καρδιά της.

Οι μεγάλοι μας φίλοι θα αναγνωρίσουν γνώριμες καταστάσεις βλέποντας το ζευγάρι Πετρής-Κλημεντίνη στην καθημερινότητά τους, στις αντιπαραθέσεις τους αλλά και στο “δέσιμο” που έχουν μεταξύ τους, τόσο μεγάλο ώστε καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και αγαπημένοι να συνεχίσουν πλάι-πλάι την πορεία της ζωής τους.

Να προσθέσω, ότι έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην κατασκευή όμορφων κουκλών, σχεδόν φυσικού μεγέθους, σκηνικών που αναπαριστούν μια περασμένη αλλά αγαπημένη εποχή καθώς και κάποια σκηνικά εφέ που μαγεύουν και εκπλήσσουν μικρούς και μεγάλους.

Την αγαπημένη μας κούκλα, τον καλικαντζαράκο, στο τέλος της παράστασης όλοι θέλουν να τον αγγίξουν και να τον αγκαλιάσουν. Και αυτός… άλλο που δεν θέλει!

– Το κόστος του εισιτηρίου για τους γονείς συνοδούς είναι μόλις 5 ευρώ; Πολύ φιλική κια προσιτή τιμή!
Βεβαίως το κουκλοθέατρο απευθύνεται κυρίως στα παιδιά. Αλλά εμείς δεν θέλουμε ο συνοδός να είναι απλά συνοδός. Θέλουμε να συμμετέχει, να ευχαριστηθεί και ο ενήλικας την παράσταση. Η προσφορά αυτή στην τιμή για τον ενήλικα, είναι ένα κάλεσμα εκ μέρους μας, να έρθει στην παράσταση, να μπει μέσα, να μην νιώθει απλά ο συνοδός του παιδιού, να πει στο τέλος ότι πέρασε και ο ίδιος καλά.”

* * οι παραστάσεις της Ομάδας είναι μεταφερόμενες και παρουσιάζονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, κατόπιν συνενοήσεως με την ομάδα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 60 λεπτά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-ΕΜΨΥΧΩΣΗ: Σταυριάνα Κουσκουβελάκου, Σπύρος Καρράς

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Σπύρος Καρράς

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΚΟΥΚΛΩΝ: Μαυρομάτα Χανιώτου

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 2,5 +

Κάθε Κυριακή από 20/11/2011 ως και 18/12/2011 στις 12.οο μμ

Χώρος Τέχνης & Δράσης:
Βρυσάκι

Βρυσακίου 17-Πλάκα (στάση μετρό Μοναστηράκι)

Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 3210179, 6932 438195

Εισιτήρια:
10 ευρώ/παιδί, 5 ευρώ/συνοδός

Θέατρο Κούκλας ArtooPaspartoo www.artoopaspartoo.webs.com

* οι παραστάσεις της Ομάδας είναι μεταφερόμενες και παρουσιάζονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, κατόπιν συνενοήσεως με την ομάδα.