- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πάμε σχολείο με «οικολογική διάθεση»

Σκεφτείτε πόσο χαρτί και πόσα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά χρησιμοποιεί η τάξη σας κάθε μέρα στο σχολείο! Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης μπορείτε να συμμετάσχετε ενεργά στη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, να εφεύρετε τρόπους να ξαναχρησιμοποιήσετε τα πράγματα που νομίζετε ότι είναι για πέταμα και να κάνετε κάτι σημαντικό για το περιβάλλον.

Έτσι λοιπόν τώρα που τα σχολεία ανοίγουν τις πόρτες τους σκεφτείτε μόνοι σας και καλέστε φίλους, συμμαθητές και δασκάλους να προβληματιστούν: Τι βήματα θα κάνατε αν θέλατε να ξεκινήσατε ένα πρόγραμμα για την ανακύκλωση χαρτιού στο σχολείο σας; Με ποιους θα επικοινωνούσατε; Ποιους θα ενημερώνατε; Τι θα χρειαζόσαστε; Πώς θα δουλεύατε και με ποιους θα συνεργαζόσαστε;

Για παράδειγμα:
• Θα οργανώνατε μια συζήτηση στην τάξη για τη σημασία της ανακύκλωσης;
• Θα ζητούσατε από το δήμο να προμηθεύσει το σχολείο σας με έναν ειδικό κάδο για χαρτί;
• Θα οργανώνατε πρόγραμμα συλλογής χαρτιού για κάθε τάξη;
• Θα φτιάχνατε ειδικά κουτιά συγκέντρωσης των ανακυκλούμενων υλικών για κάθε αίθουσα του σχολείου σας;
• Θα φτιάχνατε ομάδα ανακύκλωσης;

Εκτός από χαρτί τι άλλο θα μπορούσατε να ανακυκλώσετε στο σχολείο σας;

Τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε στο σχολείο για την ανακύκλωση;
Να σχεδιάστε έναν χάρτη της περιοχής όπου μένετε με τα σημεία των κάδων ανακύκλωσης και το υλικό που ανακυκλώνεται. Υπάρχουν κάδοι για όλα τα υλικά (χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό); Έχουν οι κάτοικοι εύκολη πρόσβαση στους κάδους ανακύκλωσης; Χρησιμοποιούνται οι κάδοι αυτοί ή όχι;
Να μάθετε τι συμβαίνει με τα σκουπίδια όταν δεν ανακυκλώνονται;. Υπάρχουν χωματερές στην πόλη ή το χωριό σας;
Να μάθετε αν υπάρχουν εργοστάσια και εταιρείες ανακύκλωσης στην περιοχή σας και τι υλικά ανακυκλώνουν (χαρτί, μέταλλο, γυαλί, πλαστικό).
Να ενημερωθείτε για άλλα υλικά που μπορείτε να ανακυκλώσετε στην πόλη σας; Μπαταρίες, ελαστικά, υπολογιστές, οικιακές συσκευές, κλπ.
Για περισσότερες ιδέες και πληροφορίες επισκεφτείτε το http://www.anakyklosi.com.gr [2]