- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Σάλτσα… Πέστο… κι έγινε!

“Μάμα, αν ντεν έχει γουντί, σάλτσα  pesto, ντεν γίνεται…”, είπε ο Άντονιο, όταν τον ρώτησα πώς γίνεται η αυθεντική σάλτσα Pesto, μια βραδιά που “μιλάγαμε” σε ένα  blog περί μαγειρικής. “Γιατί άραγε;” αναρωτήθηκα. Μετά, κοιτάζοντας τι σημαίνει pestο στα ιταλικά, διαπίστωσα ότι είναι το γουδί! Επίσης, για να ξέρουμε και λίγα πράγματα γι’ αυτά που τρώμε, η σάλτσα πέστο δεν είναι ονομασία σάλτσας αλλά χαρακτηρισμός σάλτσας. Α… και να έχετε κατά νου πως μόνο η πέστο τζενοβέζε έχει βασιλικό και κουκουνάρι. Επίσης, υπάρχουν πολλών ειδών σάλτσες πέστο: Πέστο λιαστής ντομάτας, πέστο κολίανδρου, πέστο σπανακιού, κ.ά. Εδώ μια σάλτσα πέστο τζενοβέζε, γιατί πολύ μάς άρεσε, και σας την προτείνουμε.

Συστατικά

1 ματσάκι βασιλικό
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
2 σκελίδες σκὀρδο καθαρισμένες απὀ την πράσινη φύτρα
3 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
3-6 κουταλιές ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φύλλα του βασιλικού.
Τοποθετούμε σταδιακά και εναλλάξ όλα τα υλικά εκτὀς της παρμεζάνας σε γουδί και τα δουλεύουμε μέχρι να γίνει μια πάστα. Αν δεν έχετε γουδί δεν πειράζει, βάλτε τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα… αλλά μην πείτε κουβέντα στον Αντὀνιο!
Τέλος προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε με κουτάλι.

Tips: Συνδυάζεται με ζυμαρικά, αλλά λίγο πριν το σερβίρισμα (δεν την περνάμε από υψηλή θερμοκρασία).
Επίσης, ταιριάζει φανταστικά με ντομάτα και φρέσκια μοτσαρέλα σε ψωμἀκια.
Αντί για κουκουνάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καρύδια… delicioso… fantastico!