- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας: Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τα κινητά!

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφερόμενη στα μικρά παιδιά και στο τι σημαίνει για την υγεία τους να μιλούν από το κινητό προειδοποιεί: τα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες συγκριτικά με τους ενηλίκους να εμφανίσουν καρκίνο εξαιτίας της χρήσης κινητών τηλεφώνων. Αυτό συμβαίνει επειδή ο παιδικός εγκέφαλος απορροφά διπλάσιες ποσότητες ακτινοβολίας.

Οπως αναφέρει στα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» ο καθηγητής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Ρόμπερτ Μπαν, ο εγκέφαλος δέχεται υψηλά επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων όταν κρατάμε το κινητό κοντά στο αφτί. «Οταν το κινητό χρησιμοποιείται από παιδιά, παρατηρείται διπλάσια εναπόθεση ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων στον εγκέφαλό τους και δεκαπλάσια στον μυελό των οστών του κρανίου τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτς, ο οποίος συνιστά να μένουν μακριά από κινητά τηλέφωνα τα παιδιά.

«Η χρήση εξοπλισμού hands-free μειώνει την έκθεση του εγκεφάλου στην ακτινοβολία, αλλά μπορεί να την αυξάνει σε άλλα μέρη του σώματος» εξηγεί. Ηδη στη Γαλλία έχουν απαγορευτεί οι διαφημίσεις κινητών τηλεφώνων προκειμένου να περιοριστεί η χρήση τους από παιδιά.

Η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναφορικά με τα κινητά κατέληγε στο συμπέρασμα ότι αυτά είναι «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο» κατατάσσοντάς τα στη μεσαία θέση της κλίμακας δραστηριοτήτων που προκαλούν καρκίνο, κάτω από το κάπνισμα και τα σολάριουμ και πάνω από τον μόλυβδο και την ουσία DDT που υπάρχει στα εντομοκτόνα, για τα οποία υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες.

Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν ύστερα από τη μελέτη είκοσι ενός αξιόπιστων επιστημονικών ερευνών που πραγματοποιηθήκαν σε δεκατέσσερις χώρες. Η ΠΟΥ ωστόσο επισημαίνει την ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων ερευνών αναφορικά με τους κινδύνους που κρύβει η χρήση κινητών τηλεφώνων για την υγεία μας προκειμένου η επιστημονική κοινότητα να μπορέσει να εξαγάγει σαφέστερα συμπεράσματα.