- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Παιδί και αλλεργίες (β’ μέρος): Πώς θα τις καταλάβουν οι γονείς

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου για τις αλλεργίες που βασανίζουν αυτή την εποχή μικρούς και μεγάλους, ο Αθανάσιος Κ. Οικονόμου, Παιδίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών, μας μιλά για τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς θα κάνουν την πρώτη διάγνωση, μέχρι να φτάσουν στο γιατρό.


Πώς θα καταλάβουμε αν ένα παιδί είναι αλλεργικό:

Η διάγνωση της αλλεργίας ξεκινάει από την παρατηρητικότητα των γονιών. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας εμφανίζει κάποια συμπτώματα και υποψιαστείτε ότι ίσως πρόκειται για αλλεργία τότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρο. Αυτός θα κάνει κάποιες ερωτήσεις για τα συμπτώματα (ιστορικό), θα εξετάσει το παιδί και αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το παιδί παρουσιάζει κάποιου είδους αλλεργία θα του δώσει κάποια θεραπεία για ανακούφιση από τα συμπτώματα και θα σας παραπέμψει σε έναν αλλεργιολόγο. Ο αλλεργιολόγος που είναι ο γιατρός που ασχολείται με τις αλλεργίες, αφού και αυτός εξετάσει το παιδί μπορεί να κρίνει ότι πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τη διάγνωση της αλλεργίας.
Οι εξετάσεις αυτές είναι είτε αιματολογικές, είτε δερματικές δοκιμασίες. Είναι απλές, αξιόπιστες και ασφαλείς υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται από εδικούς γιατρούς.
Αφού γίνει η διάγνωση της αλλεργίας, το επόμενο βήμα είναι η θεραπεία. Αν και η ίαση τις περισσότερες φορές είναι δύσκολη γιατί οι αλλεργίες είναι συχνά μακροχρόνιες καταστάσεις με περιόδους έξαρσης (όπως π.χ. την άνοιξη), η θεραπεία εξασφαλίζει μια φυσιολογική ζωή για τα παιδιά.
Η θεραπεία των αλλεργιών δεν βασίζεται μόνο στα φάρμακα, αλλά είναι συνδυαστική και περιλαμβάνει:
α) Αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, που δεν είναι όμως πάντα εύκολη.
β) Φαρμακευτική αγωγή, που δίνεται μόνο από τον γιατρό που αποτελεί τη βάση για την αντιμετώπιση των αλλεργιών.
γ) Μέθοδος απευαισθητοποίησης, ο αλλεργιολόγος, κάτω από ασφαλείς συνθήκες, χορηγεί στον οργανισμό ενός παιδιού που εκδήλωσε αλλεργία το υπεύθυνο αλλεργιογόνο σε σταδιακά αυξανόμενες δόσεις, με σκοπό ο οργανισμός να τα ‘αναγνωρίζει’ και να μην αναπτύσσει αλλεργική αντίδραση στο μέλλον. Η θεραπεία όμως αυτή εφαρμόζεται σε παιδιά με ειδικού τύπου αλλεργική αντίδραση και για συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.
δ) Προληπτικά μέτρα που αποτελούν το κλειδί της επιτυχούς θεραπείας των αλλεργιών, κυρίως αυτών που εκδηλώνονται την εποχή αυτή.

Αν και είναι αδύνατο να αποφύγουμε οποιαδήποτε επαφή με τα αλλεργιογόνα, υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γονείς ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος αυτός.
α) Αποφύγετε περιοχές στις οποίες οι γύρεις βρίσκονται στην ατμόσφαιρα σε μεγάλη ποσότητα.
β) Αποφύγετε τις βόλτες και τα πικνίκ στην εξοχή την περίοδο αυτή.
γ) Προτιμήστε για εκδρομή περιοχές που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα, αφού θεωρείται ότι συγκεντρώνουν μικρότερη ποσότητα γύρης.
δ) Η μεγαλύτερη συγκέντρωση της γύρης στην ατμόσφαιρα παρατηρείται τις ώρες 8-10 π.μ. και 19.00- 21.00 μ.μ.
ε) Αερίζετε το σπίτι νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Να έχετε τα παράθυρα του σπιτιού κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
στ) Προσοχή τις ημέρες που ο καιρός είναι ξηρός, ζεστός και έχει αέρα. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τη διασπορά των γύρεων στην ατμόσφαιρα.
ζ) Αποφύγετε τις κηπουρικές εργασίες π.χ. κούρεμα γκαζόν.
η) Βοηθάει η χρήση κλιματιστικών στο σπίτι και στο αυτοκίνητο.
θ) Όταν ταξιδεύετε με τα παιδιά, να έχετε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου.
ι) Να χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου όταν πηγαίνετε βόλτα με τα παιδιά.
κ) Όταν το παιδί επιστρέψει στο σπίτι από το παιχνίδι του έξω, αλλάξτε τα ρούχα του και κάντε του μπάνιο ή πλύνετε τα χεράκια του.
λ) Εφόσον έχετε ενδείξεις πως το παιδί σας παρουσιάζει κάποια αλλεργία, να συμβουλευτείτε μόνο το γιατρό σας και όχι κάποιο γνωστό.

Θα πρέπει τέλος οι γονείς να γνωρίζουν ότι:
1) Αλλεργίες υπήρχαν πάντοτε.
2) Το ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργίας στο παιδί.
3) Αν ένας μόνο από τους γονείς είναι αλλεργικός υπάρχει περίπου 25% πιθανότητα το παιδί να εκδηλώσει αλλεργία. Αν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί η πιθανότητα αυξάνεται σε 50-60%.
4) Το παιδί δεν κληρονομεί απαραίτητα την ίδια αλλεργία που έχουν οι γονείς του.
5) Οι αλλεργίες συμβαίνουν παντού, στο σπίτι, στο σχολείο, στις διακοπές, στο παιχνίδι.
6) Η έγκυρη και ορθή αντιμετώπιση των αλλεργιών είναι ευθύνη όλων των εμπλεκομένων στην καθημερινότητα του παιδιού, από τους γονείς και το γιατρό έως και τους δασκάλους.
7) Η συνεργασία του παιδιού, των γονέων και του ιατρού με την υποστήριξη της πολιτείας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και εξοικείωση με τις αλλεργίες.

Αθανάσιος Κ. Οικονόμου
Παιδίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστημονικός Υπεύθυνος
Τακτικού Παιδιατρικού Ιατρείου
Β’ Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής
Νοσ. Παίδων
Συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Λ. Πάρνηθος 139, Αχαρναί 13674
Τηλ: 210 2449622 – Κιν: 6972112199
E-mail: [email protected]