- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία τα μοναχοπαίδια

Τα μοναχοπαίδια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο (πάνω από 50%) να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας περίπου 12.700 παιδιά ηλικίας δύο έως εννέα ετών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερα από 22 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη εκτιμάται ότι έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό για την ηλικία και το ύψος τους. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα διατροφής «Nutrition and Diabetes» δείχνει ότι η παιδική παχυσαρκία είναι τριπλάσια στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος κ.ά.) σε σχέση με τις βορειοευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες.

Το πρόβλημα είναι πιο συχνό μεταξύ των παιδιών χωρίς αδέλφια κι αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμβαίνει άσχετα από άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως το βάρος του μωρού κατά τη γέννησή του, το φύλο, το βάρος των δύο γονιών του κ.ά.Οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού, το πόσες ώρες βλέπει τηλεόραση ή παίζει στον υπολογιστή, καθώς και ο χρόνος που αφιερώνει για παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες εκτός σπιτιού, είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος του.

«Η μελέτη δείχνει ότι τα μοναχοπαίδια παίζουν λιγότερο συχνά έξω από το σπίτι τους και είναι πιο συνηθισμένο να έχουν τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά τους. Το να είναι κανείς μοναχοπαίδι, φαίνεται πως από μόνο του αποτελεί παράγοντα κινδύνου για να γίνει υπέρβαρο», δήλωσε η ερευνήτρια Μόνικα Χουνσμπέργκερ της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του σουηδικού πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.